Színvarázs a szakvizsgán

2013. április 28. - 14:52 | Régió

A kozmetikus szakma méltán népszerű a fiatal lányok körében, sokan kívánnak a szépségiparral foglalkozni. A kozmetikusképzés 21 éves múltra tekint vissza a dunaszerdahelyi Vásártéri Magán Szakközépiskolában, ahol naprakész a tananyag, követik a folyamatosan változó kozmetikai eljárásokat.

Az intézmény végzős kozmetikus növendékei április 22-25-én adtak számot gyakorlati szaktudásukról.

Az iskola korszerűen berendezett kozmetikai szalonjában öttagú érettségi bizottság előtt kellett bemutatniuk azt, hogyan sajátították el az elmúlt négy évben e divatos és keresett szakma csínját-bínját.

Már egy hónappal ezelőtt ismert volt a számukra, hogy milyen témakörben kell készíteniük egy elméleti, írásbeli elemzést. Elsőként ezt az írásbeli munkát kellett szaktanáraik és szakoktatóik előtt prezentálniuk és megvédeniük.

A gyakorlati érettségi vizsga legfőbb kihívása egy komplex bőrápolási és kezelési probléma megoldása volt. Az ifjú kozmetikusok sikeresen bizonyították, hogy a hagyományos kozmetikai kezelések, mint például az arctisztítás, gyantázás vagy a szemöldökszedés, a műkörömépítés minden részletét ismerik, illetve azt is, hogy jártasak a bőrmegújító dekorkozmetika valamint a professzionális arc- és elektrokozmetikai kezelések területén is.

A nagy megmérettetés legattraktívabb része a sminkkészítésben való jártasság bizonyítása volt. A leendő szakemberek meggyőzték mestereiket, hogy megfelelnek a mai divatvilág által támasztott követelményeknek, azaz ismerik a profi smink készítésének technikai sarokpontjait: az alapozást, a korrektor használatot, az arc árnyékolás technikáit, a szemöldökformázást, a szemsmink készítésének különböző variációit, a tökéletes és tartós szájfestést , valamint a hagyományos és különleges díszítő elemek alkalmazását.

A diákok által elkészített natúr, nappali, alkalmi sminkváltozatok nagy tetszést váltottak ki oktatóik körében. Mesternőjük, Bernáth Izabella bízik abban, hogy a kozmetikusjelöltek az érettségi vizsga elméleti részét is hasonló sikerrel zárják majd, és a jövőben mindannyiuknak lehetősége lesz alkalmazottként vagy akár vállalkozóként is űzni választott szakmájukat.

-kl-