20 éves a dunaszerdahelyi Városi Rendőrség

2013. április 30. - 15:13 | Régió

DUNASZERDAHELY – Május 1-jén lesz húszéves a Városi rendőrség, egyúttal két éve nevezték ki Csiba Tibort a parancsnokává.

A Városházán kedden Hájos Zoltán polgármester köszönte meg az eddigi városi rendőrparancsnokok, Szabó Dezső, Meleg Rudolf, Vörös József és Csiba Tibor munkáját. „Minden egyes korszaknak megvoltak a maga buktatói és kihívásai is” – jegyezte meg. Miközben megköszönte a városi rendőrök munkáját, hangsúlyozta, „valóban nem könnyű az emberekkel úgy tárgyalni, hogy közben figyelmeztetni, adott esetben büntetni kell őket, de azt mindig méltányosan és jó szándékkal kell tenni”. Mint fogalmazott, a szabálysértést teljes mértékben tolerálni nem lehet, „de jó szóval, határozottsággal és illedelemmel biztos, hogy a polgárok is megértik az intézkedést”.

Rövid beszédében Csiba Tibor rendőrparancsnok az összetartásra hívta fel a figyelmet, és arra kérte kollégáit, hogy segítsék egymás munkáját, mivel annak ellenkezőjére a nyilvánosság is felfigyel. Előléptetésekre is sor került. Vörös Dániel és Virágh Piroska főtörzsőrmestereket zászlóssá, Vas Imre törzszászlóst főtörzszászlóssá, a testület egyetlen húsz éve szolgálatban lévő tagját, Bartalos Gyulát pedig hadnagyról főhadnagyi rangra léptették elő.

Csiba Tibor az elmúlt kétéves tevékenysége kapcsán kérdésünkre emlékeztetett, hogy a kezdetekkor elsőként a rendőrség épületén belül történtek átalakítások, kialakítottak néhány új helyiséget. „Kötöttünk egy szerződést az állami rendőrökkel közös szolgálatokról, ami egyelőre sajnos még nem nagyon működik. Kibővítettük a kamerarendszert, jelenleg 15 kamera van kihelyezve, 2011 októberétől pedig 24 órás megfigyelés történik a kialakított védett műhelyből, ahol 8 csökkentett munkaképességű kolléga teljesít szolgálatot” – fejtette ki. Hozzátette, hogy kialakították a biztonsági pultot, amihez a mai napig több mint 30 objektum, köztük cégek, óvodák, családi házak csatlakoztak. „Szerződést kötöttünk a kórházzal, ahol egy városi rendőr 8 órás szolgálatot teljesít minden nap. Tavaly vásároltunk egy új autót is” – folytatta.

Elárulta azt is, hogy az állomány nagysága akkor volna ideális, ha ezer emberre legalább egy rendőr jutna. „Jelenleg 14-en vagyunk velem együtt, amikor érkeztem, heten voltak” – húzta alá. Kérdésünkre, hogy miben mutatkozna meg, ha Dunaszerdahely esetében további 10-11 rendőrrel bővülne az állomány, úgy válaszolt, hogy elsősorban a közbiztonságon. „Egy további járőr teljesíthetne szolgálatot, illetve az autós járőrök mellett egy gyalogos is felügyelhetne a rendre a belvárosban” – fogalmazott.

Közeljövőbeni terveikről elmondta, hogy szeretnének egy ketrecet építeni a városi rendőrség épületéhez, ahol legalább két kóbor kutyát tudnának elhelyezni, mivel erre most nincs lehetőségük. „Tavaly 48 kutyát fogtunk be, a felének sikerült új gazdit találni, a többi menhelyre került” – jelentette ki. Terveik között an, hogy a biztonsági pult terén a környező falvakkal is együttműködjenek.

Felhívta a figyelmet egyúttal a fiatalkorúak alkoholfogyasztása, illetve a rongálások terén elért eredményekre. Mint mondta, korábban előfordult, hogy egy-egy akciójuk során 20 fiatalkorú ellen is indult eljárás, mert alkoholt fogyasztottak. Közölte azt is, hogy a Szeretlek, Dunaszerdahely városi kampány bevezetése után azonnal csökkent a rongálások száma, majd a téli időszakokban ismét voltak ilyen jellegű riasztásaik. „Összességében valamennyire sikerült visszaszorítani a rongálásokat” – jegyezte meg.

-para-