Sztrájkkészültség a KIA autógyárában!

2013. május 14. - 16:30 | Régió

Az alapfizetés emelését már kiharcolta a szakszervezet, most a bónuszokért harcolnak a vágtapolcai gyárban.

A vágtapolcai (Teplička nad Váhom - Zsolnai járás) KIA-gyár szakszervezete kedden sztrájkkészültséget hirdetett - tájékoztatta a SITA hírügynökséget Miroslav Chládek szakszervezeti vezető.

A munkások nem tudtak megegyezni az üzem vezetésével a fizetések és juttatások kollektív emelésével kapcsolatban. Chládek tájékoztatása szerint a legvitatottabb pont a gazdasági eredményekhez kapcsolódó jutalmak kifizetése.

"Már a nyolcadik tárgyaláson vagyunk túl, és már nagyon közel vagyunk az egyezséghez, ami az alapfizetések emelését érinti. A gazdasági teljesítményért járó egyszeri jutalmakkal kapcsolatban azonban nem tudtunk megegyezni, a cég az általunk követelt összeg felét kínálta fel nekünk" - közölte a KIA-gyár szakszervezetének vezetője.

A KIA szóvivője, Jozef Bačé másként vélekedik a helyzetről. "A gazdasági teljesítménnyel összefüggő juttatásokat minden negyedévben megkapják a dolgozók, ráadásul az összeg meghaladja a kollektív szerződésbe foglalt összeget. 2007 óta minden negyedévben a dolgozók megkapják ezeket a jutalmakat, amennyiben teljesítjük a gyártási tervet. Tavaly ez az összeg átlagosan 1306 eurót tett ki fejenként. Ráadásul a szériagyártás beindítása óta a cég minden évben 55 százalékos nyári, valamint 50-65 százalékos karácsonyi bónusszal jutalmazza a dolgozókat" - nyilatkozta a szóvivő.

A munkások eredeti, kollektív szerződése idén márciusban járt le. Amíg az új szerződés nem készül el, addig a KIA-gyár 25 eurós, azaz 3,2 százalékos fizetésemelést kínált fel a dolgozóknak. A cég javaslata szerint ezen felül 628 eurós bónuszt is kapnának a dolgozók augusztusban. "Ráadásul a cég garantálja a bónuszok megmaradását is" - mondta Jozef Bačé. A szóvivő szerint egy gépkezelő a gyártásban havonta 84 euróval keresne jobban, éves szinten pedig akár 1000 euróval emelkedne a bevétele.

A szakszervezet bízik abban, hogy a sztrájkkészültség további tárgyalásokat eredményez, melyek után meg tudnak állapodni a cég vezetésével. A KIA márciusban még egyáltalán nem akarta emelni a dolgozók fizetését, a most felkínált, 3,2 százalékos emelés is a szakszervezet érdeme. Hamarosan a munkaügyi minisztériumhoz fordulnak, és egy közvetítőt fognak megkérni, hogy tárgyaljon a KIA vezetésével. A szóvivőn keresztül a cég üdvözölte a szakszervezet lépését.

(sita/parameter)