Somorjai és felbári iskolások jutottak tovább a polgári védelmi versenyen

2013. május 16. - 21:32 | Régió

NAGYUDVARNOK – Csütörtökön zajlott a Körzeti Hivatal szervezésében a XIX. Polgári Védelmi Verseny körzeti fordulója a nagyudvarnoki futballpályán.

A megmérettetésen alapiskolák felső tagozatos és nyolcéves gimnáziumok alsó tagozatos diákjai szerepeltek. A Dunaszerdahelyi járásból kilenc iskola tíz csapatot küldött, közülük a nyárasdi alapiskola két csapattal érkezett, vendégként pedig részt vett a Győrszemerei Általános Iskola is.

A versenyt Bokros Róbert, a Körzeti Hivatal polgári védelmi főosztályának vezetője nyitotta meg. Ismertette a hat versenyszámot, amelyet a résztvevő csapatoknak teljesíteniük kellett. Az egyes csapatok négy tagból, két-két lányból és fiúból álltak. Az első versenyszám egy írásos felmérő volt a polgári védelmi alapismeretekből. Sorrendben ezután a légpuskával való célba lövés következett, ahol a diákok fekvő helyzetből, a céltáblától tíz méteres távolságból három lövést adhattak le.

Továbbhaladva a mintegy 1200 méteres pályán tájékozódási, térképészeti ismereteiket kellett bizonyítaniuk. Negyedikként az elsősegélynyújtási csomóponthoz érkeztek, ahol különböző baleseti szituációk során kellett teljesíteniük: többek között eszméletvesztésnél, nyílt törésnél, bokaficamnál, égési és felszíni sérülésnél.

Ezt követően egy kisebb imitált tüzet kellett eloltaniuk egy csöbör segítségével – a feladat részeként a vízsugárral egy polcra felhelyezett sörös dobozokat kellett eltalálniuk. Végezetül különböző polgári védelmi szituációk során használatos eszközökkel kellett helyesen bánniuk – összeállítaniuk egy evakuációs csomagot, egy individuális védelmet ellátó csomagot a légzőszerv, a szem és a test védelmére szolgáló eszközökkel, be kellett mutatniuk a gázálarc helyes használatát, illetve fel kellett ismerniük a polgári védelmi jelzéseket.

Amint megtudtuk, a minden évben megtartott verseny célja a diákok felkészítése esetleges természeti katasztrófák, terrortámadások következményeinek kezelésére, az elsősegélynyújtáshoz, illetve kisebb tűz eloltásához szükséges ismeretek megszerzése, valamint kialakítani bennük egy természetes reakciót olyan helyzetekben, amikor valakinek segítségre van szüksége.

A verseny végeredménye:

1. Somorjai M. R. Štefánik Gimnázium
2. Felbári Batthyány-Strattmann László Alapiskola
3. Dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola
4. Bakai Alapiskola
5. Nyárasdi Alapiskola B-csapata
6. Dunaszerdahelyi Smetana ligeti Alapiskola
7. Nyárasdi Alapiskola A-csapata
8. Vásárúti József Attila Alapiskola
9. Nagymagyari Alapiskola
10. Győrszemerei Általános Iskola
11. Alistáli Korvin Mátyás Alapiskola

Az első két helyezett továbbjutott a verseny kerületi fordulójába.

-para-