Domingo is befogná a fülét – a zenélő ház ellen tüntettek Párkányban

2013. május 18. - 17:10 | Régió

Párkány – Alkotmányos jogaink addig terjednek, ameddig nem sértjük ezzel mások alkotmányos jogait – ez volt a mottója annak a tüntetésnek, amelyen több mint kétszáz ember tiltakozott a város egyik legkínosabb, több mint 10 éve húzódó, megoldatlan ügye miatt.

A tüntetést civilek szervezték, megelégelve egy a Kossuth utcában található ház tulajdonosának tűrhetetlen viselkedését, aki évek óta folyamatosan, végtelenített felvételről operarészleteket és Placido Domingo áriáit „sugározza“ a közvetlen szomszédok, az egész utca és a fél Teraszok - lakótelep „legnagyobb örömére“. A háztulajdonos ugyan betartja a csendrendeletre vonatkozó szabályokat, tehát este tíztől reggel hat óráig nem szól a zene, ráadásul napközben betartja a decibelkorlátozást, - emiatt tehát még hatóságilag sem tudnak fellépni ellene-, az állandó zaj viszont gyakorlatilag és a szó szoros értelmében élhetetlenné teszi a környéket. Az operaáriák mellett egy állandóan sípoló hangot is hallani, a Teraszok lakótelep tömbjei pedig adott időjárási körülmények közt visszaverik ezt a zajt. Az üggyel a Markíza televízió is többször foglalkozott, mint ahogy más médiumok is, de eddig senkinek sem sikerült elérnie és megszólaltatnia az érintett személyt, mint ahogy szerkesztőségünknek sem. Az esetről a pozsonyi filmművészeti főiskola stábja dokumentumfilmet forgat, ők szintén ott voltak a tüntetésen.

„Mindenki jogai addig terjednek, ameddig ezzel nem sérti mások jogait. Ugyanakkor mindenkinek joga van a pihenésre, a háborítatlan magánéletre. Mindezt Szlovákia alkotmánya is garantálja. A tüntetést épp azért hívtuk össze, hogy felhívjuk a figyelmet arra, mindenkinek alapvető joga, hogy saját otthonában háborítatlanul éljen és hogy ez csak a békés együttélés szabályainak betartásával valósítható meg, nyugodt, civilizált körülmények közt. Az itt megjelentek határozottan elutasítják, hogy magánéletükhöz, a háborítatlan, nyugodt otthonhoz fűződő alapvető, alkotmányos jogaik sérüljenek. Bárhogy is alakul tovább ez az ügy, a mai tüntetés résztvevői a Párkányból oly régóta hiányzó összefogást és szolidaritást képviselik az alapvető alkotmányos jogok védelmében” - mondta el Karin Turcinová főszervező a péntek esti eseményen.

A tüntetők közt volt Tankó Vera, aki Floridából érkezett haza Párkányba, és az esetről értesülvén úgy döntött, hogy szintén tiltakozik. „Amerikában biztos, hogy lenne erre megoldás, azt nem mondom, hogy rögtön, de hogy órákon belül ki lenne kapcsolva a zene, az biztos. Elképesztő, hogy ez az ügy itt több, mint 10 éve húzódik. Felhívtam svájci, németországi és ausztriai ismerőseimet is, ők szintén azt mondták, hogy náluk ilyen eset végképp nem fordulhatna elő“ - mondta el stábunknak a hölgy.

Egyszerűen tűrhetetlen

„Az nem létezik, hogy csak ő a jó, és mindenki más rossz Párkányban. Tűrhetetlen, amit ez a személy művel évek óta. Ha ezt bosszúból csinálja, akkor a bosszúja alaposan elfajult, gyakorlatilag az ő szemében mindenki közellenség. Még akkor is zenélt az illető, amikor a közvetlen szomszédjának a lánya meghalt. Elképesztő. Jó lenne, ha végre észrevenné magát, és kicsit lefékezne” – közölte a Paraméterrel Uhrincek Miroslav, aki szintén tiltakozott a tarthatatlan helyzet ellen.

Labuda Tibor bácsi nem közvetlen szomszédként ugyan, de szintén évek óta tűri az elviselhetetlen muzsikát, ő vette magának a bátorságot és beperelte a zenélő ház tulajdonosát tűrhetetlen pszichikai károkozás címén – ítélet máig nincs, sőt, még őt idézték be többször felülvizsgálatra érsekújvári szakorvoshoz, hogy ő normális-e?

A tüntetésen ugyanakkor több városi képviselő is részt vett, de nem nyilatkoztak médiának. Kornélia Slabáková alpolgármester viszont elmondta, hogy ő többször személyesen és e-mailben is megpróbálta elérni a Kossuth utcai ház tulajdonosát a helyzet megoldása érdekében, de nem járt sikerrel. A hölgy nem reagál, ignorálja a város megkereséseit.

Ján Oravec polgármester ezidáig tehetetlen volt az üggyel kapcsolatban

A polgármester is tervez valamit

Ján Oravec polgármester úgy nyilatkozott, már ezt a tüntetést is sikerként értékeli, a város ugyanakkor lépni fog az ügyben, de hogy miképp és mi módon, azt nem mondta el. „Most már körvonalazódik az a megoldás, hogy ezt a helyzetet rendezzük, ez ugyan nem tartozik a város hatáskörébe, de felvettük a kapcsolatot az illetékes szervekkel, és csak azt tudom mondani, hogy ha ő szélsőséges eszközökhöz folyamodik, akkor a város kénytelen lesz hasonlóan fellépni." Oravec ugyanakkor stábunknak kifejtette, hogy a háztulajdonossal a városnak nem volt pere, tudomása szerint a hölgynek büntetőjogi pere volt hatósági személy elleni erőszakos fellépés miatt, amit a polgármester tudomása szerint el is vesztett. Ján Oravec szerint a Kossuth utcában élőknek kéne közösen polgárjogi pert kezdeményezniük a háztulajdonos ellen, mert ők a sértettek. Tehát ők a legitim személyek ahhoz, hogy a pert elindítsák - tette hozzá a polgármester. Büntetőjogi ügyekben viszont az Érsekúvári Járási Ügyészség kompetens – hangsúlyozta Oravec. „Tudomásom szerint többször is indult ellene eljárás kihágás címén, de ez nem a város, hanem a körzeti hivatal jogkörébe tartozik. De egyszer sem a zenélés, hanem a megromlott szomszédi kapcsolatok miatt. Merthogy ugye az akusztikai szabályokat betartja“ – mondta még Párkány polgármestere.

Stratégiai harc

Érdekes, hogy a tüntetés előtt két napig az érintett személy kikapcsolta a Placido Domingo - felvételeket, csak éppen azt nem lehet tudni, meddig. A héten, a tüntetés előtt ugyanis hirtelen blogbejegyzésben jelentkezett az interneten, ahol újra csak megfenyegetett minden párkányit, hogy szálljanak le róla, és blogbejegyzésében azt is kifejti: az általa hangvédelemnek nevezett zene továbbra is marad, sőt, olyan bosszút áll majd, amivel sem kihágást, sem egyéb, törvénybe ütköző cselekedetet nem követ el, de az új ötlete hosszan, az ő halála után is tartós károkat okoz majd a párkányiak unokáinak is.

Mindez egy kutya miatt?

Bár, mint említettük, a Kossuth utcai háztulajdonossal mindmáig nem sikerült kapcsolatba lépnünk, értesüléseink szerint a botrányos helyzet kialakulását az érintett személy szomszédjának kutyája okozta anno, a kutya állandó ugatása miatt visel hadat Párkány ellen. A pénteken lezajlott tüntetésen ugyanakkor több, általunk megszólított résztvevő is keményen bírálta a képviselő-testületet és a városvezetést, hogy miért nem tették meg a szükséges lépéseket az érintett személy ellen, már évekkel ezelőtt- akár saját jogkörben is.

Itt jegyezzük meg továbbá, hogy szerkesztőségünk már április végén, a helyszínen, a Kossuth utcában kérdezte meg a szomszédokat az elviselhetetlen állapotról, de akkor csak egy szomszéd nyilatkozott név nélkül és zárt kapuk mögött a zenéről, aki közölte, mélységesen csalódott a városvezetésben, ő évek óta tűri ezt a poklot, de eddig senki sem segített neki az ügy megoldásában.

UTÓIRAT:

Stábunk viszont megdöbbenéssel értesült arról, hogy néhány tüntetőnek az volt a legnagyobb gondja, hogy vajon miért csak szlovákul hangzott el a a helyszínen a szervezők beszéde. Pénteken este, a tüntetés után szintén közöltek stábunkkal ilyen kifogást párkányi lakosok.

-br-