Hétfőn döntenek a csallóközi településeknek szúnyogirtásra nyújtandó támogatásról

2013. május 24. - 13:23 | Régió

Dunaszerdahelyi járás – Bereczk Oszkár, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke tájékoztatott a cselekményről.

Elmondta, e hét kedden kérvényezték a támogatást, amelyet Nasir Jalili, a pozsonyi Komenský Egyetem Mikrobiológiai Intézetének megfigyeléseken alapuló szakértői jelentésével támasztottak alá. Hozzátette, vélhetően éppen elkerülték egymást az információk, amelyeket a SITA hírügynökség csütörtökön kiadott cikkében közöltek, miszerint Nagyszombat megyénél még nem kérvényeztek támogatást. Patrik Velšic megyei szóvivő is megerősítette, hogy még a kérvény benyújtása előtt nyilatkozott a hírügynökség munkatársának.

Nasir Jalili jelentése május 4-i és 9-i megfigyeléseken alapszik, amelyeket a Csallóköz szúnyogok szaporodása szempontjából leginkább érintett gócpontjain végzett. Közölte benne, hogy az elmúlt három hónapban lehullott csapadékmennyiség eredményeképp rendkívül elszaporodtak a szúnyogok a Duna és a Kis-Duna térségében. A Dunaszerdahelyi és Galántai járás érintett részein gyűjtötték be és vizsgálták a szúnyogok lárváit és kifejlett egyedeit.

Észleléseik alapján a megfigyelt időpontokban másodfokú szintet ért el a szúnyogok gyakorisága Baka, Csiliznyárad, Szap, Medve, Kulcsod, Vajka, Doborgaz, Bodak, és a bősi pihenőövezet egyes részein. A legkritikusabbnak a kis-csallóközi falvak, Medve, Kulcsod, Nyárasd, Szap és Bős térségét nevezte. A másodfokú gyakoriság azt jelenti, hogy percenként 50-100 közötti mennyiségben lepik el az embert a szúnyogok. A megfigyelések elsőfokú gyakoriságot jeleztek Bacsfa, Keszölcés, Felbár, Balony, Dercsika, Csallóköznádasd, Szap, Bős, Nyékvárkony, Dunatőkés, Csilizradvány, Vásárút, Galánta, Alsó- és Felsőszeli, Pozsonyeperjes, Feketenyék, Királyrév, illetve Alsóhatár környékén. Itt a percenként 50 körüli vagy alatti a szúnyogok gyakorisága.

Jalili a jelentésében leírta, hogy a szúnyogok amellett, hogy az ember számára kellemetlen rovarok, számos betegség, például malária vagy fonalféreg-betegségek hordozói is. Leszögezte, hogy elkerülhetetlen az effektív irtásuk ezek megelőzése érdekében.

A szakértő mintegy két héttel ezelőtt a Csallóközben lappangó halálos betegségekről tartott beszámolót a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának albári konferenciáján is.

-para-