Nem lesz soványabb a DH, sem a hivatali dolgozók fizetési csekkje

2013. május 28. - 22:01 | Régió

DUNASZERDAHELY – Bindics Zsolt (Híd) költségvetés-módosító javaslatát a tartalékalap feltöltésével indokolta.

A kedd délutáni soron kívüli képviselő-testületi ülés összehívását a Híd+függetlenek frakciója kezdeményezte, két pontja közül az egyik a költségvetés módosítása volt.

Amint azt Bindics Zsolt, a javaslat kidolgozója, a pénzügyi bizottság elnöke kifejtette, a javasolt megtakarítás célja a tartalékalap feltöltése. Elmondta, hogy bár a költségvetés tavalyi év végi többletével feltöltötték a tartalékalapot, azt az idei év első költségvetési módosítása eredményeképp mintegy 445 ezer euróval meríti is az önkormányzat. A két művelet különbsége -56 ezer euróra tehető, Bindics ennek egy része pótlására tett javaslatot.

Csökkent volna a hivatali dolgozók átlagbére

A javaslat szerint 878 ezer euróról 20 ezerrel, 858 ezer euróra csökkentenék a Városháza dolgozóinak éves béralapját. Ez automatikusan maga után vonja a kifizetendő járulékok csökkenését is, így e téren összesen 26,5 ezer euró megtakarítást javasolt Bindics.

Keszegh Pál (MKP) ezt ellenezte, megemlítette a hivatali dolgozók közös nyilatkozatát, amelyben megjegyzik, hogy 2010 óta nem emelkedett a bérük, megszűnt a 13. havi fizetésük, illetve a jubilánsoknak megítélt jutalom is.

Bindics erre úgy reagált, hogy a béralap 20 ezres csökkentéséből 13 ezer euró az alpolgármester jutalmának megvonásával megtakarítható, a fennmaradó 7 ezer euró pedig annyit jelent, hogy a dolgozók havi bére átlagban 0,79%-kal csökken. Hozzátette, hogy a tavaly év végi országos, bruttó 805 eurót kitevő átlagbérhez képest 74 városházi dolgozóval számolva 979 eurós hivatali átlagbérből történő ilyen mértékű elvonás nem jellemezhető „tragikusként”.

Felére csökkentették volna a DH költségvetését

A javasolt módosítás következő nagyobb tétele a Dunaszerdahelyi Hírnökkel kapcsolatos kiadásokat érintette. Az önkormányzat lapjának éves költségvetését a bérek, járulékok és egyéb szolgáltatások lefaragása által 18 ezer euróval, a felére csökkentenék. Emellett további 14 ezer eurót spórolnának meg a városi Perfects társaság DH kiadásával kapcsolatos költségein.

Keszegh Pál és Garay László (MKP) is úgy vélték, hogy ilyen mértékű csökkenés nem indokolt.

Bindics javaslata emellett egy kiadást is megfogalmazott: 10 ezer eurót különítene el a bősi úti felüljáró alatt uralkodó szemétdombi állapotok megszüntetésére.

Fekete Zoltán főellenőr úgy ítélte meg, hogy a javasolt módosítás a költségvetés sarokszámait és a folyó mérleget illetően összhangban volna az ide vonatkozó törvényi előírásokkal, ugyanakkor nem javasolta a jóváhagyását. Ezt a DH esetében javasolt megszorítással indokolta. Azzal érvelt, hogy a DH költségvetésének merítése az elmúlt öt hónapban a tavalyi városi költségvetésben meghatározott összeg alapján történt, és amennyiben azt a felével csökkentenék, akkor alig maradna forrás az idei évre tervezett 24 szám kiadására.

Dakó Sándor (Híd) erre reagálva elmondta, hogy céljuk nem a lap megszüntetése, hanem közérdekű információs lappá való változtatása. Úgy vélte, hogy ilyen „ínséges” időkben elegendő évi 24 helyett 12-szer, négy oldalon, fekete-fehérben megjelennie, alapvető közérdekű információkkal. Dakó hangsúlyozta, hogy jelenleg a DH egyetlen száma 50 cent költséggel jár.

Az MKP és a Híd+függetlenek frakciójából is 12-12 képviselő vett részt az ülésen. A költségvetés módosítási javaslatát 12-en támogatták, így azt nem hagyták jóvá.

-para-