Már nincs árvízvédelmi készültség, kezdődnek a kárfelmérések

Kedden délután gyakorlatilag a Duna egész szlovákiai szakaszán folyamatosan apadt a folyó, megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása. Bár pontos kárbecslések még nem láttak napvilágot, a hatóságok szerint azok mértéke nem különösebben nagy.

Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak.

Bősnél, Komáromnál és Párkánynál is tovább apadt a Duna, bár a fokozott árvízvédelmi készültség ezeken a településeken kedden délután még érvényben volt.

Újra megnyíltak a szlovák-magyar határátkelők

Hétfőn este megnyitották a Mária Valéria hidat Párkányban, kedd este hattól pedig újra járható a Medve-Vámosszabadi határátkelő.

Egyelőre készültségben marad a hatóságok által mozgósított közel ezer tűzoltó is, nagy részük az árvíznél már komolyabb gondot jelentő talajvíz okozta problémák megoldásánál segít. A feltört talajvíz és annak az alacsonyan fekvő épületekből való eltávolítása sok településen, szinte a Duna egész szlovákiai szakaszán gondokat okoz.

Pozsonyban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az uszadék, az iszap és a szemét eltávolításából, valamint az elárasztott pincékben lévő víz kiszivattyúzásából állnak. Ebből a szempontból leginkább Pozsony nyugati városrésze, az árvíz által a várostól egy ideig elzárt Dévény érintett.

Megkezdődtek a kárbecslések is, a hét első két napján már érkezett néhány száz bejelentés, ám az első felmérések azt mutatják, hogy bár viszonylag magas a károsultak száma, az egy esetre eső kárösszeg viszonylag alacsony. Ez egybevág a korábbi hatósági közlésekkel, amelyek szerint Pozsonynál nem lesznek jelentősek az árvíz okozta károk, de ezekről központi becslés egyelőre nem látott napvilágot.

(MTI)