A Dunaszerdahelyi járásban négy községben javasolták a szúnyogirtást

2013. június 20. - 12:18 | Régió

A Regionális Közegészségügyi Hivatal eddig négy községben javasolta a szúnyogirtást a Dunaszerdahelyi járásban.

Kulcsod, Medve, Szap és Csiliznyárad után azonban a következő napokban további településeken javasolhatják a permetezést.

A higiénikusok saját megfigyeléseik alapján javasolták a permetezést az említett községek környékén. Rozália Robotková, a hivatal munkatársa elmondása szerint a szúnyogok elterjedtsége, illetve lárváik fejlődése indokolta ezt.

Kulcsodon már elvégezték az első permetezést az árvíz által leginkább sújtott övezetben. Both Tibor polgármester elmondása szerint szükség lesz még egy kiterjedtebb szúnyogirtásra is, mintegy hétszáz hektárnyi területen. Hozzátette, ez mintegy hatezer euróba kerülhet, amelyet az állam a várakozásaik szerint térít. Kulcsodon a légi permetezés kizárt, mivel védett területek övezik a falut.

Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter a kormány június közepén megtartott ülésén biztosított afelől, hogy a permetezésre fordított költségeket az állam téríti az érintett önkormányzatoknak. A kormány 11 millió eurót különített el a válsághelyzetek kezelésére, és ebből finanszírozhatják a szúnyogirtást is.

SITA/para