Szúnyogirtás: Több helyen már permeteztek, máshol szombaton kezdik

Dunaszerdahelyi járás - A dunai és kis-dunai árhullám levonulása után a környező községekben rendkívül elszaporodtak a szúnyogok.

Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter a kormány június közepén megtartott ülésén biztosított afelől, hogy a permetezésre fordított költségeket az állam téríti az érintett önkormányzatoknak. A kormány 11 millió eurót különített el a válsághelyzetek kezelésére, és ebből finanszírozhatják a szúnyogirtást is.

Erre számítanak az érintett települések is, amelyek néhány helyen a Körzeti Hivatal polgári védelmi főosztálya vagy a Regionális Közegészségügyi Hivatal ajánlására megkezdték a permetezést. A Kis-Duna közelében, Nyárasdon már csütörtökön permeteztek – erről tájékoztatott a községi hivatal munkatársa, aki elmondta, hogy a közegészségügyiek levélben ajánlották ezt rajtuk kívül Vásárút, Ekecs és Felsővámos községek számára is.

Nádszegen szombaton kezdik a permetezést – válaszolta kérdésünkre Juhos Ferenc polgármester pénteken. Elárulta azt is, hogy a községeknek be kell tartaniuk bizonyos eljárásokat, hogy az állam térítse a szúnyogirtásra fordított költségeket, a hivatalok által kiadott ajánlásoknak, javaslatoknak ez a gyakorlati jelentősége. Ezen községeken egyébként továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – ami elsősorban az árhullám következményeit hivatott elhárítani. Nádszegen mintegy 600 hektárnyi területet kell lepermetezni, a polgármester becslése szerint hektáronként 7-10 euróba kerülhet az irtás, összességében pedig mintegy 4-6 ezer euróba.

Elkezdték a permetezést a Duna mentén is. Kulcsodon már néhány napja elvégezték az első permetezést az árvíz által leginkább sújtott övezetben. Both Tibor polgármester korábban úgy nyilatkozott, szükség lesz még egy kiterjedtebb szúnyogirtásra is, mintegy hétszáz hektárnyi területen. Hozzátette, ez mintegy hatezer euróba kerülhet, amelyet az állam a várakozásaik szerint térít. Kulcsodon a légi permetezés kizárt, mivel védett területek övezik a falut.

Szapon szombaton kezdik meg a permetezést. A helyi községi hivatal munkatársa annyit közölt, hogy a becsléseik szerint kb. 5700 euróba kerülhet.

-para-