Újabb 13 településen javasolták a szúnyogirtást a higiénikusok

A higiénikusok további 13 községben javasolták a permetezés megkezdését, miután megfigyeléseket végeztek az egyes területeken.

Lenka Skalická, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője elmondta, hogy a Dunaszerdahelyi járásban a csütörtökön javasolt négy (Kulcsod, Medve, Szap, Csiliznyárad) község után további négyben javasolták a szúnyogirtás megkezdését, mégpedig Dunatőkésen, Pozsonyeperjesen, Csallóközkürtön, és Bősön.

Hasonlóképp kellene cselekedniük az Érsekújvári járásban Garamkövesd és Helemba községeknek, a Komáromi járásban pedig Komáromban és Gútán az egész városban, továbbá Marcelházán és Karván.

A Galántai járásban ilyen javaslatot tettek Nádszegre, Alsóhatárra és Királyrévre vonatkozóan.

Közölték azt is, hogy a Közegészségügyi Hivatal csak ajánlásokat tesz a permetezésre, innentől kezdve viszont az a községek hatáskörébe tartozik.

A szúnyogok elsősorban azokat a településeket lepték el, amelyeket közvetlenül sújtott a közelmúltban levonuló dunai és kis-dunai árhullám. Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter a kormány június közepén megtartott ülésén biztosított afelől, hogy a permetezésre fordított költségeket az állam téríti az érintett önkormányzatoknak. A kormány 11 millió eurót különített el a válsághelyzetek kezelésére, és ebből finanszírozhatják a szúnyogirtást is.

SITA/para