MENEKÜLTTÁBOR: "Nemzetközivé" fokozódik a helyiérdekű helyzet...

2013. június 25. - 15:02 | Régió

VÁMOSSZABADI – A Győr-Moson-Sopron megyei településen hétfőn este tartott nyílt képviselőtestületi ülésen magyarországi és dunaszerdahelyi járásbeli polgármesterek közös nyilatkozatban tiltakoztak a menekülttábor megnyitása ellen.

MENEKÜLTTÁBOR: "Nemzetközivé" fokozódik a helyiérdekű helyzet...

Vámosszabadi mellett hat szigetközi és öt csallóközi település vezetői vettek részt a tanácskozáson. Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Győrzámoly, Győrladamér, Győr-Bácsa, illetve a szlovákiai Medve, Szap, Nyárad, Csilizradvány és Balony vezetői egyöntetűen fogadták el azt a tiltakozó nyilatkozatot, melyben elutasítják a Győrtől is mindössze néhány km-re lévő, a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságában álló épület idegenrendészeti szálláshelyként történő felhasználást. A tanácskozás résztvevői szerint ez nemcsak Vámosszabadit, hanem az egész térséget érintő kérdés.

Bár meghívást kapott, az egyeztetésen nem vett részt Kara Ákos a magyar örszággyűlési képviselő, Borkai Zsolt Győr polgármestere és országgyűlési képviselő, Széles Sándor kormánymegbízott sem.

Az egyeztetésen ugyancsak döntés született arról, hogy a Szigetköz többi települését is felkeresik, és támogató egyetértésüket kérik az ügyben. A helyi vezetők azt is kijelentették, hogy nem állnak le a tiltakozással és akár a polgári engedetlenségig is hajlandók elmenni, hogy megakadályozzák a tábor megnyitását.

Csikász István, a szlovákiai Csilizradvány polgármestere, a másik négy csallóközi településvezető nevében is szólva, kijelentette, hogy már Szlovákiában is gyűjtik a tiltakozó aláírásokat és demonstrációt is szerveznek.

Az ülésen felszólalt dr. Nágel József Vámosszabadi és még másik 3 település háziorvosa, aki elmondta, hogy jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a térségben élők számára egy ilyen tábor közelsége. Hiszen az itt elhelyezett menekültek szabadon ki-be járhatnak, így naponta érintkeznek a helyi lakossággal. Az orvos úgy látja, nálunk már nem jelentkező betegségek - TBC, férgesség - üthetik fel a fejüket. Győr-Moson-Sopron megyében megszüntették a TBC szűrést, mert már évek óta nincs ilyen megbetegedés. - Hát, majd most lesz! – tette hozzá dr. Nágel József.”

A civil szerveződés tagja Buruzs István az ülésen felkérte vámosszabadi vezetőit, hogy a lehető legközelebbi időpontra, egy győri tiltakozó megmozdulásra kérjenek engedélyt a rendőrségtől. A megyeszékhelyi demonstráció jelenleg szervezés alatt áll.

Pák Eszter

Címkék: menekülttáborok