Továbbra is tavalyi bérét kapja az alpolgármester

2013. június 25. - 19:24 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az idei évben még nem hagytak jóvá érvényes határozatot az alpolgármester fizetéséről.

Továbbra is tavalyi bérét kapja az alpolgármester

Hájos Zoltán polgármester a május 28-i soron kívüli ülésen elfogadott határozatot megvétózta, a képviselő-testületnek így azt újra kellett tárgyalnia a kedd délután megtartott soros ülésen. A legutóbbi határozatban azt tisztázták, hogy az alpolgármester fizetésének annak 70%-áig történő emeléséről a testület döntsön. A polgármesteri vétót a testület 3/5-ös többséggel törhette volna meg, ám ez nem sikerült.

A polgármester kifejtette, a rendeletet azért vétózta meg, mert nem tartja helyesnek, hogy az eddigi jogszerűtlen rendeletet egy „kevésbé rosszal” helyettesítsék. Elmagyarázta, hogy a községekről szóló törvény nem helyezi a képviselő-testület hatáskörébe az alpolgármester fizetésének megszabását, így szerinte az a logikus, hogy azt a polgármester határozza meg, aki az alpolgármestert kinevezi.

Ezzel egyetértett Hodosy Szabolcs (MKP) képviselő is, aki ilyen célú indítványt terjesztett be. Vágsellyei példával érvelt, ahol egy jogi elemzést rendeltek, amely azt tanácsolta, hogy mivel a polgármester nevezi ki az alpolgármestert, ő határozza meg a bérét.

A.Szabó László (MKP) alpolgármester leszögezte, hogy alapelvről van szó, amely csak azért érinti őt, mert jelenleg ő tölti be ezt a posztot. Érvelt a város alapszabályzatával, amely szintén úgy fogalmaz, hogy a polgármester dönt minden olyan ügyben, amelyet a hatályos törvény nem a képviselő-testület számára ír elő.

Hodosy indítványa azonban nem kapcsolódott a vétó megtöréséhez, új javaslatként viszont a képviselők 3/5-ének kellett volna jóváhagynia azt, hogy egyáltalán szavazhassanak róla – ennyien viszont nem támogatták, ahogyan a vétó megtörését sem.

Mivel továbbra sincs az idei évre vonatkozó érvényes határozat, a tavaly elfogadott marad érvényben az alpolgármester fizetését illetően. Tavaly 60%-kal emelték meg az alpolgármester alapbérét a testület határozata alapján, ami azt jelentette, hogy havonta 2 830 eurót keresett (2011-ben 2 769 eurót).

-para-