MENEKÜLTTÁBOR: Sajátos apartheidre* számíthatnak a menekültek a határ túloldalán?

2013. június 26. - 16:57 | Régió

VÁMOSSZABADI – Hiába írt levelet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, illetve a Belügyminisztériumnak a falu polgármestere (független), szerda reggel mégis a Kisalföld című megyei napilapból tudta meg, hogy megszületett a döntés: lesz nyílt menekülttábor Vámosszabadi határában.

MENEKÜLTTÁBOR: Sajátos apartheidre* számíthatnak a menekültek a határ túloldalán?

Réti Csaba közölte, hogy megdöbbenve értesült arról, hogy megszületett a döntés. Különösen bántónak, méltatlannak ítéli, hogy ismét a sajtóból értesült minderről, és nincs bátorsága senkinek a döntést hozók közül a vámosszabadi lakosok elé állni és felmutatni mikor, és kik döntöttek. A polgármester azt is megerősítette, hogy Vámosszabadi Község Képviselő-testülete továbbra is tiltakozik a méltatlan eljárás és a tábor megnyitása ellen.

Szerdán több győri, illetve Győr környéki vállalkozás csatlakozott egy mozgalomhoz, melynek célja, hogy elhatárolódjon a tervezett menekülttábor felújításával és fenntartásával kapcsolatos mindenféle gazdasági tevékenységtől. Vagyis nem szolgálják ki őket, vagy nem dolgoznak náluk egy esetleges megkeresés esetén. A mozgalomhoz csatlakozó cégek vezetői szolidaritásukat fejezték ki a menekülttábor ellen tiltakozókkal, osztva azon aggodalmukat, hogy a létesítmény negatív hatással lesz a térség gazdaságára és közbiztonságára.

Mint az ismert, a magyar belügyminiszter, Pintér Sándor a június 19-ei fertődi kihelyezett kormányülésen kijelentette, hogy Vámosszabadi külterületén, a szlovák határ közvetlen szomszédságában, egy kb. 220 fős nyílt menekülttábor nyílik, július 1-én. Kovács Gyula a Bevándorlási Hivatal regionális igazgatója egy korábbi lakossági fórumon elmondta, a szálló létesítésére azért van szükség, mert egy jogszabályi kiskaput kihasználva, az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a Magyarországon menekültstátuszt kérők száma és a jelenlegi táborok túlzsúfoltak.

A kormányzati tervek nyilvánosságra kerülése után egy nemzetközi vállalat bejelentette, hogy más helyszínre viszi, több millió eurós beruházását, melyre Vámosszabadi külterületén már minden engedélye megvolt. Ezt követően két helyi vállalkozás is aggodalmát fejezte ki, és kétségessé tette a további fejlesztését (Tolnay és Társa Bt.), illetve működését (Vidra Kft). Ezzel mintegy 120 új munkahely nem valósul meg a környéke, illetve további 40 került veszélybe.

A helyiek a környező szigetközi és csallóközi településekkel együtt tiltakoznak a tervek nyilvánosságra kerülésének pillanatától a tervezett, nyílt befogadó állomás ellen. A tábor ellen tiltakozó települési vezetők és a civil mozgalom tagjai arra kérik a magyar kormányt, hogy a menekültügyi problémák megoldására, illetve befogadó szálláshely nyitására olyan más helyszínt találjon, ahol egy ilyen funkciójú létesítmény kevesebb gazdasági és társadalmi kárt okoz.

A menekülttábor létesítése ellen tiltakozó demonstráció lesz pénteken Győrben, melyre több ezer embert várnak a szervezők. A megmozdulást 15-18 óráig a megyeháza előtti téren tartják.

P.E./para