MENEKÜLTTÁBOR: A zárt medvei intézettel nincs baj, a nyitott tábortól tartanak

2013. június 26. - 19:19 | Régió

A vámosszabadi határátkelő közelében július 1-jétől létesítendő menekülttábor ügye a határon innen is tiltakozást váltott ki.

MENEKÜLTTÁBOR: A zárt medvei intézettel nincs baj, a nyitott tábortól tartanak

A vámosszabadi menekülttáborral szemben a szigetközi és a csallóközi falvak képviselői elsősorban azért tiltakoznak, mert tartanak attól, hogy az ott elhelyezendő menekültek ki-be járkálhatnak onnan, nem tudni, milyen betegségeket terjeszthetnek, mindemellett azzal is érveltek, hogy a menekülttáborok környékén lévő falvakban megnő a bűnözés és csökkennek az ingatlanok árai.

Csikász István, Csilizradvány polgármestere ennek kapcsán megkeresésünkre közölte, azért csatlakoztak a szigetközi önkormányzatok társulásának tiltakozó akciójához, mert a menekülttábor megnyitása „számunkra ugyanannyi veszélyt jelent, mint a határ túloldalán”.

Figyelmeztetett, hogy ilyen téren van némi tapasztalatuk a medvei táborral, ugyanakkor ez esetben zárt intézetről van szó. „Nem hiszem, hogy szerencsés húzás lenne a tábor megnyitása” – fogalmazott. Mint mondta, az akcióhoz csatlakozott a Csilizközi Önkormányzatok Társulásának több tagja is, a vámosszabadi megmozduláson részt vett többek között a balonyi, a medvei, a szapi és a csiliznyáradi polgármester is.

Kifejtette, hogy pénteken 10 órától a szigetköziek Győrbe szerveznek tiltakozó akciót. Csikász István elmondta, a falu lakosait szórólapokon tájékoztatják az eseményekről.

Hasonlóan negatív a táborhoz való viszonyulás Medvén, az államhatár közvetlen közelében. Morvai László helyi polgármester a Paraméternek úgy nyilatkozott, hogy teszik a vámosszabadiakkal együtt, amit tehetnek, de eddig hatástalan. Visszaemlékezett a medvei intézettel szemben mutatott tiltakozásra, ám mint mondta, hiába ellenkeztek. Mindazonáltal kifejtette, hogy az 1997-ben létesült medvei zárt idegenrendészeti intézettel nem volt eddig semmilyen rossz tapasztalatuk.

Hogy mit is tennének a vámosszabadi tábor ellen, arról így fogalmazott: „Most még nem tudunk tenni semmit, mert még nincsenek itt a menekültek. Nem tudjuk bizonyítani, hogy miért kellemetlen, vagy miért negatív a hatása. Petíciót valami ellen lehet indítani, de a létesülés ellen még nincs okunk arra, hogy ilyet tegyünk.”

-para-

Címkék: menekülttáborok