Szúnyoginvázió! Mikor lesz már ennek vége?

2013. június 27. - 13:35 | Régió

DUNASZERDAHELYI JÁRÁS - A szúnyoginvázió ritkán látott méreteket öltött járásunk településein. A vérszívó rovarok naponta megkeserítik életünket, legfőképp a késő délutáni órákban, amikor az egyes településeken szinte lehetetlen megmaradni a szabad ég alatt anélkül, hogy ne lepnének el bennünket a szúnyogok.

Szúnyoginvázió! Mikor lesz már ennek vége?

A napokban olyan rémhírek láttak napvilágot, miszerint fertőző szúnyogcsípésekkel is számolnunk kell. A Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyosztály-vezetője, MUDr. Horony Terézia elmondása szerint térségünkben nem kell tartanunk fertőzött szúnyogoktól, azok leginkább a trópusi országokban fordulnak elő, nálunk ennek az esélye nagyon kevés.

A szúnyogcsípések a gyerekek körében okozzák a legnagyobb kellemetlenségeket, egyre több szülő fordul hasonló panaszokkal gyermekük kezelőorvosához.

„Az utóbbi időben egyre több problémát okoznak a csípések, főként az általuk kiváltott allergiás reakciók miatt. Fontos azonban a megfelelő védelem. A kellemetlenségek elkerülése érdekében használhatunk erre alkalmas spray-készítményeket, valamint a megfelelő ruházat viselése is sokat segíthet” – nyilatkozta MUDr. Lukács Péter, a dunaszerdahelyi Juvenalia egészségügyi központ gyermekorvosa.

Ahhoz azonban, hogy végre legyőzzük a vérszívókat, nem elegendő az egyéni védelem. Mindenkit foglalkoztat a kérdés, vajon mikor kezdik meg végre a környező települések a szúnyogok tömeges pusztítását. A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere elmondta, a város fel van készülve a szúnyogok irtására, berendezés és permetanyag is biztosítva van, ilyen időben azonban nem lenne értelme megkezdeni a pusztítást, meg kell várni az erre legkedvezőbb időjárási feltételeket. Ez feltehetőleg a jövő hétre várható.

Az is fontos továbbá, hogy a települések összefogjanak és az irtást egyszerre végezzék a környező területeken, ugyanis így lenne csak igazán hatásos a „gyérítés”, mivel teljesen megszabadulni a vérszívóktól szinte lehetetlenség.

Diósförgepatony polgármestere, Gálffy Szilárd közölte: „a faluban már kétszer történt szúnyogirtás, ami sajnos nem volt hatásos, mivel a permetanyag kizárólag a kikelt szúnyogokat képes elpusztítani, a lárvákat nem, így 2-3 napon belül azok újra kikeltek. Jelenleg várjuk a jobb időt, hogy újra próbálkozhassunk.”

A szúnyogirtásra vonatkozó anyagi támogatást kizárólag az árvíz sújtotta területek kapnak, a többi településnek ezt más módon kell megoldani. Mindenhol igyekeznek tehát a szúnyogok tömeges pusztítására, a járás készen áll, a kérdés már csak az, mikor sikerül mindezt megvalósítaniuk.

Farkas Linda