Megújuló kazamaták a komáromi Monostori Erődben

2013. június 28. - 17:32 | Régió

Megújulnak a kazamaták és a várárok, valamint művészeti alkotások előadására alkalmas tereket alakítanak ki a komáromi Monostori Erődben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, melyet közösen nyújtott be az erődöt kezelő nonprofit társaság és a szlovákiai Komárno önkormányzata. 

Takácsné Csordás Katalin programmenedzser tájékoztatása szerint a szükséges lőszermentesítés után, az egy évig tartó munkálatok alatt megtisztítják a portól és a hulladékoktól az erőd belső- és külső kazamatáit, látogathatóvá teszik a várárok ma még elzárt területeit is, hogy a hadiépítészeti elemeket a látogatók akár tárlatvezetéssel, akár egyénileg megismerhessék.

A projekt keretében olyan eszközöket is beszereznek, amelyekkel a várárok egy szakaszán a kortárs művészetnek helyt adó performansz tér alakítható ki. A kisszámú közönség számára tervezett előadások háttereként az egyedi látványt nyújtó várárok szolgálhat. Az erőd bejáratánál pedig turisztikai információs pontot hoznak létre.

A hasznosításban érintett szervezetek a 171 millió forintos beruházáshoz 141 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el, melyet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 folyósít. A projekt Monostori Erődöt érintő részeinek megvalósításához Dél-Komárom önkormányzata 4,5 millió forinttal járul hozzá.

A Monostori Erődben most zárult egy másik fejlesztés, amely során a Dunai Bástya újult meg és kapott új funkciót. A Dunára néző ágyúsor helyett rendezvénytermek és egy új kiállítás várja a látogatókat, amelynek témája a dunai hajózás és a Duna-menti mesterségek. A nyitórendezvényt szeptember 21-én, az Európai Kulturális Örökség Napon tartják meg.

A Duna két partján, a két Komárom területén található egységes Erődrendszer szerepel az UNESCO Világörökség várományosi jegyzékén. Az erődrendszer építészetileg legértékesebb és legrégibb része, az Öregvár Szlovákia területén fekszik A legnagyobb kiterjedésű erődelem viszont 66,7 hektáros területével a magyarországi Monostori Erőd.

A Monostori Erőd a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak szánt létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a repülők és a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét.

Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta; a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.

MTI/para

Címkék: Monostori erőd