MENEKÜLTTÁBOR: Tüntetés és élőlánc a befogadó állomás ellen

2013. június 29. - 19:22 | Régió

GYŐR/VÁMOSSZABADI - Két nap alatt kétszer demonstráltak Győrben a várostól néhány km-re tervezett menekülttábor ellen tiltakozók. Pénteken a Megyeháza előtti téren tüntettek, szombaton pedig élőláncot alkotva, csendes megmozdulással fejezték ki nem tetszésüket a magyar kormány tervei ellen. Mindkét eseményen legnagyobb számban a tábor közelében lévő Vámosszabadi lakói vettek részt, de sokan eljöttek a megyeszékhelyről és a környező szigetközi, illetve csallóközi településekről is.

MENEKÜLTTÁBOR: Tüntetés és élőlánc a befogadó állomás ellen

Szombaton élőlánccal hívták fel a Győrben élők, sétálók figyelmét a tervezett létesítmény hatásaira. Az élőlánc a Megyeházától a Baross úton át, a Széchenyi tér érintésével a révfalui hídig ért, így szinte a teljes belvároson keresztül kígyózott. A csendes megmozdulásra nagyon sokan gyermekekkel együtt érkeztek. A résztvevők beszélgettek az utcán járókkal, akik közül sokan még nem is hallottak a kormány terveiről. A tiltakozók aktivistái szórólapokkal is tájékoztatták az embereket a demonstráció okairól.

A rendezvényeken lehetőség volt tiltakozó ívek aláírására. Az elmúlt két napban, a már meglévő több mint ezer aláírás mellé, újabb 2900 gyűlt össze, így összesen már csaknem 4 ezren jelezték szándékukat, hogy szeretnék, ha ez a tábor máshol valósulna meg.

Mindkét megmozdulás békésen ért véget. A szervezők pénteken és szombaton is hangsúlyozták, hogy civil kezdeményezésről van szó és minden féle politikai párttól elhatárolódnak.

Mint ismert Pintér Sándor magyar belügyminiszter június 19-én jelentette be, hogy július 1-én, a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságában álló, meglévő, állami tulajdonú épületben nyílt idegenrendészeti befogadó állomás nyílik. A létesítményben, első körben 216, Magyarországon menekültstátuszt kérő illegális határátlépőt helyeznének el, mindaddig, míg kérelmüket a hatóság el nem bírálja. A „nyílt tábor” besorolás lehetővé teszi az itt helyet kapó pakisztáni, afgán, koszovói-albán és más országokból érkezők számára a szabad ki-be járást az épületből, ezen kívül a magyar állam szállást, napi háromszori étkezést és zsebpénzt is biztosít számukra. Kovács Gyula, a bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális vezetője egy korábbi lakossági fórumon elmondta, azért van szükség egy új tábor megnyitására Magyarországon, mivel a jelenlegi táborok túlzsúfoltak.

Pák Eszter

Címkék: menekülttábor