MENEKÜLTTÁBOR: Augusztusban nyit a befogadóállomás – fegyverkezik a környék lakossága...!

2013. július 8. - 23:30 | Régió

VÁMOSSZABADI - Két-három hét múlva véget ér az ingatlan felújítása, így várhatóan augusztusban megérkeznek az első menekültek a Győr melleti vámosszabadi nyílt befogadóállomásra - mondta a településen rendezett hétfői, parázs hangulatú falugyűlésen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója.

MENEKÜLTTÁBOR: Augusztusban nyit a befogadóállomás – fegyverkezik a környék lakossága...!

Végh Zsuzsanna kiemelte: sem közegészségügyi, sem pedig közbiztonsági kockázatot nem jelent az a legfeljebb kétszáz ember, akit a falu határában helyeznek majd el. Hozzátette: többségében háború elől menekülők érkeznek majd kisgyerekekkel.

"Bűnöző önökhöz, mint más nyílt intézménybe, nem kerülhet" - fogalmazott a főigazgató a több száz helyi lakos előtt, akik füttyel, pfújolással, közbekiabálásokkal, skandálással számtalan alkalommal megszakították felszólalását.

"A döntés megszületett, a munkálatok zajlanak, meg fog nyitni ez az állomás" - jelentette ki a bevándorlási hivatal vezetője.

Végh Zsuzsanna azt mondta, hogy az érkezők többsége ugyan nem rendelkezik úti okmányokkal, de többszintű ellenőrzéssel szűrik ki azokat, akik vissza akarnak élni a menekültek számára biztosított jogokkal.

Indoklása szerint azért hoznak létre újabb befogadóállomásokat, mert rendkívüli módon felduzzadt a - Magyarországot egyébként hagyományosan tranzitállamnak tekintő - menekültáradat. A BÁH feladata az volt, hogy "néhány nap alatt találjon megoldást több ezer ember elhelyezésére" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján esett a választás a másfél ezres szigetközi településre, a főigazgató elmondta: üres, gyorsan megnyitható, lakott településtől távolabb fekvő ingatlanokat keresve minden számba jöhető opciót figyelembe vettek, Vámosszabadi ennek a követelménynek megfelelt.

Csizmadia Gábor Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány az elhangzott aggályok kapcsán megjegyezte: a falu igényeire reagálva napi 24 órában a helyszínen tartózkodó parancsnok és négy, egyenként két-két fős rendőrjárőr lesz jelen a településen.

Hozzátette: munkájukat segíti a térség két körzeti megbízottja, de számítanak a polgárőrök támogatására is. "Ez jelenlegi tudomásunk szerint megfelelő lesz arra, hogy kezelni tudjuk a helyzetet" - fogalmazott. Kérdésre válaszolva a főkapitány azt mondta, rendelkezésre áll az erő, hogy rendkívüli eseményekre reagálni tudjanak.

Két nap alatt kétszer demonstráltak június végén Győrben a várostól néhány km-re Vámosszabadiba tervezett menekülttábor ellen tiltakozók. Mindkét alkalommal a Megyeháza előtti téren tüntettek, élőláncot alkotva, csendes megmozdulással fejezték ki nem tetszésüket a magyar kormány tervei ellen. Mindkét eseményen legnagyobb számban a tábor közelében lévő Vámosszabadi lakói vettek részt, de sokan eljöttek a megyeszékhelyről és a környező szigetközi, illetve csallóközi településekről is.

mti/para

Címkék: menekülttábor