Úszódarukkal nyit a keleti piacok felé a hajógyár

2013. július 15. - 17:28 | Régió

KOMÁROM – Július 12-én vízre bocsájtotta az első úszódaruját a komáromi Hajó és gépgyártó Rt. (SAM - Shipbuilding and Machinery a.s.)  A megrendelő a budapesti Ganz Danubius Rt.

Úszódarukkal nyit a keleti piacok felé a hajógyár

Magyarics József, a hajógyár vezérigazgatója megkeresésünkre elárulta, hogy a Ganz Danubiustól 2012-ben két úszódaru leszállítására kaptak megrendelést, amelyek végső felhasználóhelye Oroszországban lesz, továbbá 2 db 1000 m³-es nyílóbárkára, melyek üzemeltetője Hollandiában működik.

Kifejtette, hogy a Ganz Danubius-szal hat éve működnek együtt, ez idő alatt 150, illetve 350 m³-es nyílóbárkákat szállítottak számára. „Tudtommal az elmúlt két évtizedben Közép-Európában senki nem gyártott úszódarut. A daru szerkezeti, technológiai részét a Ganz Danubius fejlesztette ki, mi a hajótest kivitelezői vagyunk, melynek tervezésében szlovákiai tervezők is részt vettek” – hangsúlyozta.

40 tonna teherbírású úszódarukról van szó, amelyek két funkcióval rendelkeznek: ömlesztett és darabáru rakodására szolgálnak, hajó-hajó és hajó-part viszonylatban. Egy ilyen úszódaru rakodási teljesítménye óránkénti 6-700 t. Teherbírása 22,5 méteres gémkinyúlásnál 40 tonna, 37 méteren pedig 25 tonna.

Magyarics József elmondta, a második megrendelt úszódarut az elkövetkezendő másfél-két hónapban tervezik vízre bocsájtani. Sikeres próbák és átadás esetén további két hasonló úszódaru megrendelése esedékes, illetve szóba került teherhajók szállítása is. „Fontosnak tartjuk a keleti piacokat. Úgy látjuk, ezek azok, amelyeken az elmúlt 20-22 évben kevesebb új úszómű készül, illetve helyeztek üzembe. A nyugati piacok telítettsége miatt vélhetően a következő években messzemenően nem érhető el az a megrendelési volumen, ami 2008 előtt volt jellemző” – jegyezte meg.

-para-