Közel 730 ezer euróval tartoznak magánszemélyek és cégek a városnak

DUNASZERDAHELY – A városháza az önkormányzat weboldalán tette közzé azon természetes és jogi személyek listáját, akik valamilyen helyi adóval vagy illetékkel tartoznak.

Közel 730 ezer euróval tartoznak magánszemélyek és cégek a városnak

Az adathalmaz szerint jogi személyek összesen 398 842,66 euróval, míg természetes személyek 328 715,31 euróval tartoznak a városnak az ingatlan-, eb- vagy szállásadóval, szemétdíjjal vagy a játékautomaták utáni illetékkel.

Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi főosztályának vezetője ennek kapcsán kérdésünkre közölte, hogy a természetes és jogi személyek várossal szembeni adóssága az elmúlt évhez képes enyhén nőtt. „A legnagyobb tartozásokat a ingatlanadónál és a szemétdíj esetében evidáljuk” – jegyezte meg.

Az adatok szerint magánszemélyek összesen több mint 290 ezer, cégek több mint 152 ezer euró szemétdíjjal tartoznak. Az ingatlanadó területén 36 ezer, illetve 214 ezer euróra rúg a magán- illetve jogi személyek adóssága.

Pápay azt is elmondta, hogy a magánszemélyek esetén a szemétdíj jelentős mértékben emelkedett a tavalyi évhez viszonyítva, míg a cégek tartozása az ingatlanadó területén nőtt enyhén.

A természetes személyek listáján összesen mintegy 660-an, a cégekén pedig 43-an szerepelnek. Legnagyobb összeggel a verebélyi központú MWH Kft. tartozik a városnak, összesen 63 ezer eurónyi tartozást halmozott fel ingatlanadóból (52 ezer) és szemétdíjból (11 ezer), de 54 ezer euróra rúg a dunaszerdahelyi FIT Möbel adóssága is csaknem teljes egészében ingatlanadóból, és 48 ezer euróval tartozik a dunaszerdahelyi kórház a szemétdíj tekintetében. Magánszemélyek esetén a legtöbben néhányszáz euróval tartoznak, összesen hárman vannak, akik várossal szembeni adóssága eléri a 4-6 ezret.

Pápay Zoltán figyelmeztetett, hogy az idei évben már 260 végrehajtást kezdeményeztek, és 200 esetben jelzálogot jegyeztettek be a tartozók ingatlanjaira.

-para-