Csak ideiglenes lesz a vámosszabadi menekülttábor?

2013. július 23. - 19:46 | Régió

MAGYARORSZÁG - Minimum egy évre megoldódni látszik a szlovák-magyar határátkelőhöz közeli vámosszabadi menekülttábor ügye.

Csak ideiglenes lesz a vámosszabadi menekülttábor?

A magyar belügyminisztérium a nyár elején jelentette be, hogy egy üresen álló épületben egy ilyen - nyitott - intézményt létesít, a környék lakói pedig azóta folyamatosan felháborodásuknak adnak hangot az üggyel kapcsolatban. Az ő álláspontjuk szerint a menekültek miatt romlana biztonságérzetük, településükön megnőne a bűncselekmények száma, ráadásul fertőző betegségekkel is riogattak.

A belügyminisztérium most sajtóközleményt adott ki a több mint egy hónapja húzódó üggyel kapcsolatban. Úgy tűnik, a probléma megoldását elnapolták, az intézmény létjogosultságát jövőre újraértékelik.

"Vámosszabadi település vezetősége és lakossága átérzi a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás okozta problémákat. Tudomásul veszi, hogy a menedékkérők létszámának emelkedése új befogadó állomások nyitását teszi szükségessé. Vámosszabadi hozzájárul ahhoz, hogy a település külterületén található volt munkásszálló épületében - elsősorban családok elhelyezésére alkalmas - befogadó állomás létesüljön és ideiglenesen működjön. A Belügyminisztérium és Vámosszabadi képviselői 2014 márciusában újra áttekintik a migrációs helyzetet és ennek függvényében döntenek a létesítmény esetleges bezárásáról és az ingatlan önkormányzati hasznosításáról" - áll a kedden kiadott közleményben.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a befogadó állomás működése kapcsán minden segítséget megadnak a község számára a községben élők objektív és szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében, beleértve a települési térfigyelő kamerarendszer kiépítését és megfelelő rendőri jelenlétet.

(para)

Címkék: menekülttábor