Rengeteg adomány gyűlt össze a IX. Győri Rotary Fröccsnapokon

2013. július 23. - 10:38 | Régió

A Rotary Club Győr rendszerváltás utáni újjáalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a hétvégén, míg a háromnapos Győri Rotary Fröccsnapok kilencedik alkalommal valósult meg, melynek kulturális programját Horgas Eszter fuvolaművésznő koncertje koronázta meg – számolt be a Paraméternek Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója, aki egyúttal az idei évben a Rotary Club Győr elnöki funkcióját is betölti.

Rengeteg adomány gyűlt össze a IX. Győri Rotary Fröccsnapokon

A Rotary Club Győr tagjai tíz éve gondolták ki, hogy a Kazinczy Ferenc Gimnázium Szép Magyar Beszéd versenyének támogatására fröccsnapokat szerveznek. Az ötletből valóság, sikertörténet lett. A rendezvényen összegyűjtött adományok egy kiadós részét a versenyen résztvevő, határon túlról érkező diákok utaztatására, illetve ellátására fordítják.

Horváth Zoltán kifejtette, hogy a háromnapos rendezvény első napján ünnepelte újjáalakulásának 20. évfordulóját a club, felidézték eddigi jótékonysági rendezvényeiket, többek között Barsi Jenő néprajzkutató, a Rotary Club Győr tiszteletbeli tagjának segítségével, aki egykor sokat tett a club újjáalakulásáért. A közösséget köszöntötte Sólyom Bódog, a Rotary Magyarország kormányzója is.

Mindeközben a győri Széchenyi téren már kezdetét vették a Fröccsnapok, amelyen a rotarysok elkészítették az ország legnagyobb „kisfröccsét”, mégpedig Jedlik Ányos, a szikvíz feltalálója születésének 213. évfordulója tiszteletére pontosan 213 literes mennyiségben. Mindemellett elkészült az ország leghatalmasabb melegszendvicse is, melybe többek között a Rotary világszervezet és a Győri Fröccsnapok emblémáját is belesütötték.

Az egyes standokon a Rotary Club Győr meghívásából érkezett régióbeli Rotary Clubok adományt gyűjtöttek és cserébe kiváló borokból készített fröccsöt kínáltak, adtak a fesztiválra érkezőknek. Horváth Zoltán hangsúlyozta, hogy rengetegen érkeztek a három nap alatt, több száz kilogramm zsíros kenyeret fogyasztottak el, és hatalmas sikere volt a Dunaszerdahelyen 40 kg lisztből sütött tepertős pogácsáknak is.

A Rotary Clubok a cselekvő humanizmus alapelve szerint folytatják tevékenységüket, ennek lényege, hogy a rendezvényeiken befolyt pénzt jótékony célra fordítják. Horváth Zoltán elmondta, hogy a tavalyi fröccsnapokon mintegy 1,2 millió forint gyűlt össze, és bár hivatalos adat egyelőre nincs, reményeik szerint ezt az összeget az idein sikerült megduplázni.

-para-