Rengetegen lettek rosszul az extrém melegtől

2013. július 30. - 10:59 | Régió

A nagy meleg hétfőn 159 embernek okozott súlyos egészségi problémákat.

Rengetegen lettek rosszul az extrém melegtől

A mentősök 76 nőn, 72 férfin és 11 gyermeken segítettek a tegnapi nap folyamán, ebből 98 embert kórházba kellett szállítani – mondta Boris Chmel, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Legtöbben Eperjes megyében lettek rosszul, itt 21 esetben riasztották a mentőket, Trencsén megyében volt a legkevesebb rosszullét, itt 12 emberen kellett segíteni.

A múlt héten kezdődő extrém meleg időjárás július 29-én ért a tetőpontjára, a Szlvoák Hidrometeorológiai Intézet tegnapra a legmagasabb, harmadofokú hőségriasztást adta ki. A Dunaszerdahelyi, Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai, a Nagykürtösi és a Losonci járásban a hőmérséklet majdnem elérte a 40 fokot. Az ország többi részén ennél pár fokkal kevesebb volt, itt első-vagy másodfokú hőségriadó volt érvényben, azonban nem dőltek meg a negyvenfokos hőségrekordok annak ellenére, hogy nagyon meleg volt.

Tegnap melegrekord dőlt meg Pőstyénben, ahol hétfőn a hőmérséklet elérte a 35,5 fokot, Zsolnán 36 fokot mértek, Losoncon pedig 36,2 fok, Nyitrán pedig 35,5 fok volt.

sita/para

Címkék: extrém meleg