Augusztus 20. – Hájos: A szlovákiai magyar meghatározás nem létezik

2013. augusztus 20. - 18:22 | Régió

DUNASZERDAHELY – Kedden délután megemlékezést tartottak a magyar államalapító királyról a Szent István téri emlékműnél.

Augusztus 20. – Hájos: A szlovákiai magyar meghatározás nem létezik

Az eseményen a város, az intézmények, iskolák, valamint az MKP és a Híd helyi és regionális szervezeteinek képviselőin kívül több tucatnyian megjelentek. A megjelentek közül Hájos Zoltán mondott elsőként beszédet. A dunaszerdahelyi polgármester emlékeztetett, hogy Szent István teremtette meg a független Magyar Királyságot és vezette be a magyarságot a keresztény nemzetek táborába. Elmesélt egy külföldi kirándulása alkalmával lezajlott cselekményt, ahol egy Svájcban élő magyar családdal találkozott, és megtudta, hogy gyermekeik magyar keresztnevet kaptak, holott már édesanyjuk, akinek szülei a II. világháború után vándoroltak ki Svájcba, is ott született, majd egy ottani férfivel házasodott össze.

„Megtartották magyarságukat, nyelvüket, szokásaikat, amelyhez most is ragaszkodnak. Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert sajnos sokan vannak olyanok, akik nem akarják magukat Szlovákiában magyarnak vallani. A népszámlálási adatok is ezt igazolták, inkább feladják magyarságukat, vagy szlovákiai magyarnak vallják magukat, amely meghatározás nem létezik” – fejtette ki. Úgy véli, hogy „mi nem szlovákiai magyarok vagyunk, hanem egyszerűen magyarok, akik a magyar nemzet részének érezzük magunkat, ezer szállal kötődünk Magyarországhoz, de otthonunk mégis a Felvidéken, a Csallóközben van.” Hozzátette, magyarságunk megélése nem irányul sem Szlovákia, sem a szlovákok ellen.

Hájos Zoltánt Mészáros Alajos, az MKP európai parlamenti képviselőjének beszéde követte, aki hangsúlyozta, hogy Szent István nélkül nem állhatnánk ma itt. „Szent István intelmei ma is arra tanítanak, hogy a mindenséggel, az örökkévalósággal mérjük magunkat. Merjünk kinyílni, megújulni, igaz és egyetemes erkölcsi értékekhez megtérni, reménykedni, mert mai válságunk nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi válság is” – szögezte le.

Aláhúzta, hogy nemcsak a magyarság, de más nemzet megosztottsága sem volt talán még ennél nagyobb. „Egymás ellen fordulva küzdünk a túlélésért, pedig a Szent Istváni örökség világos, haza és hit, érték és tudás, erkölcsi tudás, bátorság és türelem… Együtt, de külön-külön is el kell döntenünk, képesek vagyunk-e megújulni… Magyarországon már látni a változásokat, néha talán túlságosan is határozott kézzel, de megalkuvást nem tűrően, a jövőbe nézve küzdenek a megújulásért, az erkölcsi értékek visszanyeréséért, vele együtt a gazdasági önállósodásért és felemelkedésért. A magyar tehetséges nép, mint azt számtalan alkalommal is bizonyítottuk. Nagy kincsünk a kódolt nyelvünk, amit ha tudatosan használunk, a megismerés biztos útján vezet majd bennünket” – emlékeztetett Mészáros Alajos. Véleménye szerint az a magyar, aki gyermekét nem magyar nyelvű iskolába íratja, eleve elzárja előle egy magasabb szintű műveltség megszerzésének lehetőségét.

Úgy vélte, sem Magyarország, sem az EU nem oldja meg helyettünk a jövő kulcskérdéseit, „nemzetrészünk egyben tartását, és egységes további fejlődését”. „Ezek a Szent Istváni feladatok ránk várnak” – emelte ki az EP-képviselő.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

-para-