Augusztus 20. – Az Év Pedagógusa: Kysela Márta a szakmai, Penzinger Iván a közönségdíjas

2013. augusztus 21. - 08:43 | Régió

DUNASZERDAHELY – Immár negyedik éve hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségek keretén belül adták át a Pro Urbe- és Polgármesteri díjakat, illetve hirdetik ki az Év Pedagógusát.

Augusztus 20. – Az Év Pedagógusa: Kysela Márta a szakmai, Penzinger Iván a közönségdíjas

A kedd esti ünnepélyes képviselő-testületi ülésen elsőként a város díszpolgára címét adományozták oda. E címre tavaly nem érkezett javaslat, idén viszont Rácz Tibor, nemzetközileg elismert harmonikaművész nyerte el, aki Hájos Zoltán polgármestertől a díszpolgári cím mellett szimbolikusan átvehette a város kulcsát is.

Rácz Tibor, a város díszpolgára

A dunaszerdahelyi származású harmonikaművész rendkívüli pályát futott be. Jelenleg a Pozsonyi Állami Konzervatórium harmonika, kamarazene, filozófia, esztétika és didaktika tanára. Az évek során számos nemzetközi, illetve hazai díjban és elismerésben részesült. Rácz Tibor az Akkordeon-művészek Nemzetközi Világszövetségének alelnöke, a Szőke Márta Harmonika Módszertani Központ megalapítója és művészeti igazgatója, nemzetközi kuratóriumának elnöke, aki immár a világ 29 országában adott koncertet, vagy készített rádió- és tévéfelvételeket, közük például Venezuelában, Mexikóban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Thaiföldön a Dél-Afrikai Köztársaságban és Indonéziában is. Dunaszerdahelyen létrehozta a Nemzetközi Harmonikafesztivált és Ifjúsági Versenyt, amellyel a várost a zenei élet egy fontos helyszínévé emelte.

Fekete György és Molnár János átveszi a Pro Urbe-díjat

Idén a képviselő-testület június 25-i határozata alapján három Pro Urbe-díjat adományoztak. Az oktatás és nevelés, valamint a tudományok területén folytatott munkájáért Fekete Györgyöt díjazták. Fekete György a városi Perfects Rt. igazgatótanácsának tagja, a városi televízió igazgatója. A Komenský Egyetem Természettudományi Karán végzett elméleti fizika szakon, kutatásokat folytatott például Budapesten, a Magas-Tátrában, de Novoszibirszkben is. 1995-ben a városi önkormányzat megbízásából kezdte el a helyi televízió stúdiójának kiépítését, illetve a műsorszolgáltató előkészítését, a televízió 1997-ben kapta meg a működési engedélyt. Fekete György 1998 és 2006 között városi képviselőként is tevékenykedett.

A társadalmi élet területén végzett tevékenységéért Molnár János nyugalmazott pedagógust tüntették ki Pro Urbe-díjjal. Molnár János szintén a Komenský Egyetemen végzett, magyar-történelem szakon. 1960-ban lett a népművelési központ munkatársa, 1962 és 1989 között a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatóhelyettese volt. Eközben a budapesti ELTE-n pedagógiát és pszichológiát tanult levelező tagozaton. Molnár János kezdeményezője volt Dunaszerdahely első, tudományos igénnyel megírt monográfiájának.

Petényi György és Ráchela József

Pro Urbe-díjban részesült a Dunaszerdahelyi Sakk Klub is, amely a tavalyi idényben (2012/13) a szlovák legfelsőbb bajnokság második helyét szerezte meg, miközben az utolsó fordulóig harcban volt a bajnoki címért. A díjat Petényi György klubelnök és Ráchela József mesteredző vehette át. A klub színeiben tavaly a bajnokság legeredményesebb játékosa volt Varga Zoltán 11 mérkőzésen szerzett 9,5 pontjával. Ifjúsági csapatuk több tagja évek óta egyéniben és csapatban is többszörös korosztályos szlovák bajnokok.

Győri Margit, a FEMIT elnöke

A díjátadón Hájos Zoltán Polgármesteri díjban részesítette a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társaság) polgári társulást, amely egy önkéntes alapon működő társaság, évek óta nyitott a fiatalok előtt mindenfajta megkülönböztetés nélkül. Céljaik közt van a magyar nép kultúrájának és hagyományainak ápolása, a természet védelme és az ifjúság testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése is. Gyűjtéseket szerveznek a súlyos betegségben szenvedők részére, segítik a szenvedélybetegeket, és különböző témákban (Játékszemvedély, anorexia, iskolai erőszak) előadásokat tartanak.

A polgármester egyúttal köszönőlevelet adományozott Ľudmila Novackának, a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem professzorának, aki segítette Dunaszerdahely és a törökországi Dalaman város testvérvárosi viszonyának felvételét, illetve kidolgozta Dunaszerdahely idegenforgalmi koncepcióját.

Kysela Márta és Penzinger Iván

Hagyományosan e ünnepségen tüntetik ki az Év Pedagógusát is. Idén a városi fenntartású iskolák és óvodák javasolhattak, majd választhattak győztest. A már korábban bemutatott öt jelölt közül Kysela Mártát, az SzNF téri óvoda igazgatónőjét tartották a legérdemesebbnek erre a címre. Kysela Márta 1987-től dolgozik pedagógusként az óvodában, 1997-től pedig annak igazgatónője.

A városi képviselő-testület oktatásügyi, kulturális és sportbizottságának kezdeményezésére idén a közönség is szavazhatott az év legnépszerűbb pedagógusára, aki szintén a szakma által jelölt öt pedagógus közül kerülhetett ki, mégpedig a Facebookon történő szavazás útján. A közösség pedig a legnépszerűbb pedagógusnak Penzinger Ivánt, a Dunaszerdahelyi MTNY Magángimnázium matematika-fizika szakos tanárát választotta, aki a tanórák mellett tehetséges diákok versenyekre, olimpiászra való felkészítésével is foglalkozik. A legnépszerűbb tanárnak járó díjat Antal Ágota, a kezdeményezés ötletgazdája és A. Szabó László oktatásért felelős alpolgármester adta át.

-para-