A rendőrséget is riasztották az agyoncsapott vemhes kóbor kutya ügyében

2013. augusztus 21. - 17:16 | Régió

POZSONYEPERJES – A történet végkimenetele kegyetlen, azt viszont nem tudni, hogy ki érte a felelős.

A rendőrséget is riasztották az agyoncsapott vemhes kóbor kutya ügyében

Egri László pozsonyeperjesi (Dunaszerdahelyi járás) étteremtulajdonos a napokban azzal kereste fel a Paramétert, hogy a múlt héten egy kutyát találtak éttermük közelében, és annak érdekében, hogy biztos helyre kerüljön, felvették a kapcsolatot a nagymegyeri állatmenhellyel, majd az eperjesi községházával is. Mint kifejtette, néhány nappal később, e hét elején a vemhes kutya holtan került elő, és a történtek miatt arra gyanakodtak, hogy a község a „legegyszerűbb” módszert választotta, hogy megszabaduljon az állattól. Az elhunyt állat holttestéről képet is töltöttek fel a Facebookra.

Hogy a nagymegyeri menhellyel valóban felvették a kapcsolatot, azt kérdésünkre megerősítette Daniela Sánthová, a menhelyet fenntartó Dogazyl polgári társulás vezetője is. „Azt javasoltuk, hogy standard módon járjunk el, tehát hogy jelentsék be a kóbor kutyát a községházán, és a falu rendelje meg a befogását. Ezt követően viszont már nem kaptunk felőle hírt” – jegyezte meg.

A kegyetlen bánásmódot elutasította Csiba Jarmila polgármester-asszony. „Múlt hét kedden vagy szerdán telefonáltak, hogy az étterem vendégeit zavarja a kóbor kutya, és hogy vigyük el. Mondták azt is, hogy nem agresszív, de kellemetlen, hogy ott van. Másnap reggel a dolgozóink kimentek és behozták a kutyát” – emlékeztetett. Hozzátette, hogy ilyen esetben a törvény is előírja, hogy a falunak kell cselekednie, és amint azt máskor is szokták hasonló helyzetben, az állatnak adtak enni és inni, majd bezárták egy pajtába. „Ilyenkor rendszerint várunk néhány napot, mielőtt elszállítanánk a menhelyre, hátha keresi valaki. Korábban már előfordult, hogy jelentkeztek a kóbor kutyáért, és ha valaki keresi, akkor azt nálunk teszi. Sajnos, a kutyus viszont elszökött, elsőre még meg tudtuk fogni, de másodjára már nem” – fejtette ki Csiba Jarmila.

A polgármester-asszony elárulta, hogy járt náluk a rendőrség is egy bejelentés alapján. Erről megkérdeztük Both Péter járási rendőrkapitányt, aki elmondta, hogy az eb holttestét megtaláló személy tett náluk erről bejelentést, ezért szállt ki egy egységük a helyszínen. Kikérdezték a megtalálót és a községháza alkalmazottait is, majd szabálysértés ügyében indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

Azt ugyanis az elmondottak alapján lehetetlen megállapítani, hogy a kutyust ki csapta agyon.

-para-

Címkék: kóbor kutyák, Dogazyl