Határ-érték a Fórum Intézetben

2013. augusztus 27. - 16:48 | Régió

A budapesti székhelyű Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (rövid nevén: a CESCI), valamint a Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet közös pályázatot valósított meg a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Határ-érték a Fórum Intézetben

A Határ-érték elnevezésű, HUSK/1001/.2.5.2/0057 kódszámú projekt célja annak vizsgálata volt, hogy miként hasznosultak az 1999 óta a magyar–szlovák határtérségben felhasznált uniós források.

A partnerek olyan kezdeményezéseket kerestek az elmúlt 13 év terméséből, amelyek mintaként szolgálhatnak a következő, 2014–2020-as programozási időszakra. A kiválasztás alapja az volt, hogy a határ két oldaláról származó partnerek ne egyetlen pályázat idejére álljanak össze, hanem tervezzenek hosszú távon, keressenek közös stratégiai célokat, és több cikluson keresztül valósítsák meg ezeket a közös stratégiai célokat, együtt.

A legjobb kezdeményezések népszerűsítése céljából a partnerek adatbázist építettek, végigjárták a határtérséget, egy információs portált létesítettek és egy kétnyelvű nyomtatott magazin, valamint négy film segítségével a szélesebb (szakmai) közönséggel is megismertették a modell értékű projekteket.

A projekt záró konferenciájára 2013. augusztus 27-én Somorján került sor, ahol a konkrét projekten túlmenően szó volt a magyar–szlovák programok eddigi tapasztalatairól, az új programozási időszakra vonatkozó tervekről, elképzelésekről. Megszólaltak a jelenlegi program képviselői, az új program készítői, valamint a konkrét pályázatok megvalósítói, akik személyes tapasztalataikról is beszámoltak.

A konferencia keretében levetítésre került egy projektet bemutató rövidfilm is.

További részletek a projekt és a partnerek honlapján:

http://frontier-value.eu/

www.cesci-net.eu

www.foruminst.sk