Egy héttel csúszik a tanítás kezdete a Szabó Gyula Alapiskolában

2013. szeptember 2. - 17:20 | Régió

DUNASZERDAHELY – Mivel a felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, az igazgatónő négy nap igazgatói szabadot rendelt el.

Egy héttel csúszik a tanítás kezdete a Szabó Gyula Alapiskolában

A Szabó Gyula Alapiskolában a nyár folyamán nagyszabású felújítási munkálatokba kezdtek, többek között kazán-, valamint ablakcsere történt, és bár ez befejeződött szeptember 2-ig, a régi épületben nem várt nehézségekkel kellett megküzdeni. A régi ablakok cseréje közben ugyanis a belső és külső vakolat is hullani kellett, amely javítását ugyancsak orvosolni kell, és csak azután térhetnek vissza a diákok az iskolába.

Az alapiskola tanévnyitóját ebből kifolyólag a VMK egykori mozitermében tartották hétfőn délelőtt, ahol Csölle Teréz igazgatónő és Hájos Zoltán polgármester köszöntötte a diákokat. Az igazgatónő a beszédében elmondta, hogy június közepe táján kapták a hírt, hogy megvalósulhat a felújítás. „A munkálatok augusztus 5-én kezdődtek meg, és nem nagyon bíztunk benne, hogy szeptemberre készen lesznek, de végül is elkészültek. Az ablakok cseréje megtörtént, csak sajnos, mivel az épület régi, azzal, hogy az ablakok megmozdultak, megmozdult ott más is, amit szintén javítani kellett, és bizony a munkálatok még mindig folynak” – mondta. A szülők megértését is türelmét kérte, közölte, hogy a diákok négy nap igazgatói szabadot kapnak, a tanítás tehát szeptember 9-én kezdődhet a számukra.

A romaprojektből nem jött pénz

Hájos Zoltán polgármester szintén beszédében szólt arról, hogy a 2009-ben jóváhagyott romaprojekt keretén belül tervezték eredetileg az iskola felújítását. „Ez idáig vártunk, hogy a győztes projekt keretén belül erre az iskolára is kiírják a pályázatot, és végrehajthassuk a hőszigetelést, a kazáncserét, a tetőszigetelést és ablakcserét, de sajnos ez nem történt meg” – fejtette ki. Hozzátette, hogy találtak egy partnert, amely vállalta a beruházást. 237 ezer eurós invesztícióról van szó, amelyet az iskola tíz év alatt fog törleszteni, a fűtési költségeken megspórolt összegből. „Az iskola 10 éven keresztül ugyanazokat a költségeket állja majd, mint eddig” – jelentette ki a polgármester.

Az igazgatónő a megnyitó után megkeresésünkre elmondta, nem tudja, miért nem történt meg a romaprojekt keretén belül az iskolafelújításra szánt összeg lehívása. Ezeket a pályázatokat az önkormányzat adja be, az iskola nem pályázhat önállóan. Én soha senkitől nem kaptam magyarázatot arra, hogy miért nem történt semmi, találgatásokba pedig nem szeretnék bocsátkozni” – fogalmazott. Leszögezte, hogy a belső vakolat javítása a héten megtörténik, és a gyerekek jövő hétfőn mindenképp megkezdhetik a tanévet.

Ezzel kapcsolatosan, illetve a felújítás kivitelezőjének kiválasztása kapcsán szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, a megnyitó után azonban egyelőre nem sikerült elérnünk.

Somorjai kivitelező – tíz évig szolgáltatja a hőt, míg az iskola törleszt

Csölle Teréz elmondta, hogy a kivitelező a somorjai székhelyű EPC Energy nevű társaság, amellyel július 12-én kötötték meg a szükséges szerződéseket. Hozzátette, hogy a szerződés szerint EPC Energy szolgáltatja a hőt az elkövetkező tíz évben a Szabó Gyula Alapiskolában. Ez idő alatt az iskola pedig nagyságrendileg az eddigi fűtési költségeinek megfelelő összeget fizet majd, amely viszont már tartalmazza az ablak- és kazáncserével kapcsolatos törlesztési részleteket is.

A szerződés megtalálható a város weboldalán is. Ennek egyik melléklete maga a cég árajánlata, amely tartalmazza, hogy a társaság vállalja az ablakok cseréjét az osztályokban 100 ezer euró értékben, valamint egy új, gazdaságosabb kondenzációs kazán beiktatását, amely a tíz év leteltével kerül az iskola tulajdonába. A szerződés szerint ebben a tíz évben 2%-os spórolást érhet el az iskola a fűtésen, ami körülbelül 1200 eurót jelent évente. Az iskola jelenlegi éves fűtési költsége 62,5 ezer euró körül mozog. Miután a törlesztési idő lejár, a fűtésen megspórolt összeg éves szinten 25-30%-ot tehet ki.

A majdani vásárlásról szóló szerződés szerint 2023. július 12-én kerülhet az iskola birtokába az új fűtési technológia.

Az igazgatónő elmondása szerint a további rekonstrukciós munkálatok adják magukat, ugyanis szükség lesz a tetőszerkezet cseréjére és hőszigetelésére, illetve az ablakok cseréjére a tantermeken kívül is. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra véleménye szerint a megtakarítások adhatnak majd választ. „Az elkövetkezendő tél során kiderül” – jegyezte meg.

68 elsős, kihelyezett osztály

Az igazgatónő elmondta azt is, hogy idén 68 elsőssel kezdik meg a tanévet, közülük 15-en a Barátság téri óvodában létesült kihelyezett osztályban. Hozzátette, hogy az iskola külön, a szomszédos, Jilemnický utcai alapiskolára néző bejárattal rendelkezik, a gyerekek számára két tanterem áll rendelkezésre.

„A minisztériumtól a múlt héten kaptuk a végleges választ, hogy engedélyezik a kihelyezett osztályt” – jegyezte meg. Elmondta, hogy jelenleg az osztály barátságossá tételével foglalkoznak, emellett odaköltöztetnek egy kis könyvtárat, és a pedagógusoknak is kialakítottak egy kisebb helyiséget.

A gyerekek a szomszédos iskola étkezdéjét használhatják majd, illetve a testnevelés órák egy részét is itt tartják.

-para-