Költözniük kell az örsújfalusi szociális otthon árvízkárosult lakóinak

2013. szeptember 5. - 17:50 | Régió

A júniusi árvíz az örsújfalusi (Komáromi járás) Dafné szociális otthont is elárasztotta, ezért lakóinak költözniük kell.

Költözniük kell az örsújfalusi szociális otthon árvízkárosult lakóinak

Az árvíz által megrongált intézményt a higiénikusok nem tartják alkalmasnak arra, hogy a lakók visszaköltözzenek. A Nyitrai Megyei Önkormányzat a lakók elhelyezésére a Komárom Gadóc városrészében található, volt középiskola épületét jelölte ki, ide költöztetik az otthon árvízkárosult lakóit. Az iskola épületét viszont először fel kell újítani, a megye számításai szerint ehhez körülbelül 490 ezer - 650 ezer euróra van szükség.

Az árvízkárosult intézmény mentálisan sérült lakóit ideiglenesen különböző szociális otthonokban helyezték el. A megye tulajdonában lévő örsújfalusi épületet és a hozzá tartozó területet hamarosan eladják.

A Nyitra Megyei Önkormányzathoz több megkeresés is érkezett, ami a Dafné otthon megtartása mellett foglalt állást. Az egyik kérelem 794 állampolgár aláírását tartalmazta, azonban formailag nem teljesítette a hivatalos petíció követelményeit.

Az Alsó-csallóközi Falvak Társulása is a megyéhez fordult annak érdekében, hogy ne szüntessék meg, csak helyezzék át a Dafné szociális otthont. A kérelmet 15 község, Nagykeszi, Kolozsnéma, Bogya, Gellér, Tany, Ifjúságfalva, Csallóközaranyos, Ekel, Komáromfüss, Lakszakállas, Nemesócsa, Bogyarét, Szilas, Keszegfalva és Megyercs polgármesterei látták el kézjegyükkel. A falvak első emberei mind a volt gadóci középiskola épületét jelölték meg lehetséges alternatívaként.

(sita/parameter)