Továbbra is hosszú várakozás az ösztöndíjért cserébe

A hét eleji tolongáshoz képest a hét végére sem csökkent az érdeklődés a Bethlen Gábor alapítvány által felkínált ösztöndíj átvételével kapcsolatban. A dunaszerdahelyi OTP bankfiók előtt még mindig hosszú sor áll, a várakozási idő meghaladja a több órát is.

Továbbra is hosszú várakozás az ösztöndíjért cserébe

A Bethlen Gábor Alap 2013. évi pályázatát elnyert alap- és középiskolai tanulók 55 euró értékű oktatási-nevelési támogatásban részesülnek, míg a hallgatói ösztöndíj összege idén 10 euró. A támogatást augusztus 26-án kezdték utalni a hazai OTP bankfiókokba, s az első napokban máris hatalmas érdeklődést tanúsítva kígyózó sorok álltak és türelmesen várakoztak az összeg átvételére. Abban az esetben, ha a tanuló még nem rendelkezik az erre célra előzőleg megnyitott számlával, szükséges annak lebonyolítása is, ami eléggé időigényes. Ennek köszönhető, ha a lassabban kerülünk sorra, mivel maga a pénzösszeg átvétele mindössze pár percet vesz igénybe.

A sorban várakozó szülők és tanulók több-kevesebb türelemmel várják, hogy sorra kerüljenek, egyesek az összeget keveslik, mások csendben várakoznak.

Méry Anikó elmondása szerint a tanévkezdés jóval többe kerül az alapítvány által felkínált összegnél, azonban a semmitől mindenképp több, így bizonyos szinten segíti a mindennapokat. Középiskolás és alapiskolás gyermeke egyaránt jogosult a megítélt támogatásra, szerinte egy alapiskolás tanévkezdés belefér az 55 euróba, a középiskolai már kevésbé.

„Középiskolai tanuló vagyok, így a napokban számomra is megkezdődött a tanév. Az ösztöndíj segít a tanévkezdésben, de teljesen nem fedezi a költségeket.” – nyilatkozta Németh Ferenc, aki szerint ennek ellenére minden diáknak jól jön a támogatás.

A Bethlen alap által osztott ösztöndíj megosztja a véleményeket. Egyesek keveslik az összeget és többre számítanak, mások viszont sokallják és az anyaország gazdasági helyzetét figyelembe véve talán szükségtelennek is tartják. A támogatás október 30-ig hozzáférhető.

Farkas Linda