Krasznahorkáért emeltek szót

2013. szeptember 11. - 07:17 | Régió

Most kapott nyilvánosságot az a még június végi parlamenti interpelláció, melyben az Egyszerű Emberek négy képviselője Marek Maďarič kulturális minisztert a krasznahorkai vártűz okairól faggatták.

Krasznahorkáért emeltek szót

Az Egyszerű Emberek négy képviselője – Ján Mičovský, Martin Fecko, Branislav Škkripek és Mikuláš Huba Marek Maďaričnak a krasznahorkai vártűz okairól és az azt követő rekonstrukció elhúzódásával kapcsolatos felelősségről szóló kérdéseket tettek fel, szám szerint kilencet.

A képviselők szerint a tűz okai között ott volt a vár körüli kaszálatlan száraz fű és bokrok is. Így arra is szerettek volna választ kapni, hogy miért nem biztosította be a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Rastislav Púdelka – akit ők a SMER káderének tartanak – ezek eltávolítását.

A kulturális miniszter július 17-én keltezett levelében felhívta a képviselők figyelmét, hogy a SZNM múzeumait helyi igazgatók kezelik – így az említett növényzet kiirtását még a Betléri-Krasznahorkai Múzeum vezetése rendelte meg 2007-ben külső vállalkozótól, majd az azt követő években saját hatáskörében végezte el azt.

A miniszter idézi a tűzesetet vizsgáló tűzoltó-szakbizottság zárójelentését, melyben az a Szlovák Nemzeti Múzeum részéről semmilyen mulasztást sem állapít meg.

Egyben arra is hivatkozik, hogy a növényzet a talajeróziótól is védte a várat, valamint szélfogóként is szolgált.

A négy képviselő a továbbiakban firtatta még a Generali biztosító és a minisztérium becslői által elkészített kárbecslések végösszege közti különbség okát, azt, hogy a közbeszerzést miért nem a minisztérium saját szakembere végezte, hogy kompetens, megfelelő személyként vezeti-e a kivitelezést a kiválasztott vállalkozó, illetve hogy miért kellett a vele kötött szerződéshez még három kiegészítést csatolni. Különösen érdekes a 7. kérdés, melyben arra próbálnak választ kapni, hogy a Kulturális Minisztérium hogyan ellentételezi a régió vártűz miatt kiesett bevételeit – konkrétan Krasznahorkaváralját hozzák fel példának az évi 35 ezres bevételével...

Válaszában Marek Maďarič leszögezi, hogy „a minisztérium igyekszik úgy bebiztosítani a vár rekonstrukcióját, hogy a minőség ne essen áldozatául a sietségnek.”

A nemzeti kulturális örökségként számon tartott Krasznahorka vára tetőszerkezete még 2012. március elején égett le.

- paraV -

A képeket a zivotpodhradom.sk hozta nyilvánosságra