A stadionprogramot, utak, iskolák és óvodák felújítását finanszírozná Dunaszerdahely a beruházási hitelből

2013. szeptember 18. - 18:11 | Régió

DUNASZERDAHELY – A városi testület még tavasszal bízta meg a polgármestert a beruházási hitel felvételével, melynek értéke 2,2 millió euró, futamideje tíz év, kamatja pedig 3,7%.

A stadionprogramot, utak, iskolák és óvodák felújítását finanszírozná Dunaszerdahely a beruházási hitelből

Hájos Zoltán tájékoztatott arról, mire használná fel a város a beruházási hitel egyes részeit. A legnagyobb hányadát, körülbelül 1 millió eurót fordítanának a városi önkormányzat hatáskörébe tartozó utak felújítására. „Évente 100 ezer euróba kerül a kátyúzás, míg tavaly 180 ezer eurót fordítottunk erre a célra a hosszú és kemény tél miatt. Az állam 23-25 ezer euró körüli összeggel járult hozzá. Szakmailag is megvizsgáltuk, és arra jutottunk, hogy bizonyos utak felújításával megspórolnánk azt az összeget, amit kátyúzásra fordítunk, és amelyből például törleszthetnénk a banki hitelt” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy a krónikus probléma megoldásával nem kellene szélmalomharcot folytatni az úthálózat karbantartásáért.

Említett konkrét útszakaszokat is, hogy melyeket újítanák fel. Ezek közé sorolta a Svoboda generális utcát, a Hviezdoslav utca még fel nem újított szakaszát, a Gombotáš utcát, a Kistejedi utat, a Fürdő utcát, a Városháza téren a Fő utcai üzletsor mögötti útszakaszt, az Amadé László utcát (Szabó Gyula u. és Nagyabonyi út között), illetve a Vasútsor utcát (az állomásoktól a vasúti felüljáróig).

Óvodai és iskolai felújításokra mehet félmillió

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a Szabó Gyula Alapiskola kazán- és tantermi ablakcseréje kapcsán felmerült az iskola teljes hő- és tetőszigetelése is. „A megspórolt rezsiköltségből tíz év alatt törleszteni tudja az iskola a mostani felújítást, ez azonban csak részmegoldás, mivel nem lehetett minden ablakot kicserélni” – fogalmazott. Hozzáette, hogy a munkálatok közben a régi vakolat is hullani kezdett az iskolán belül és kívül is. Hangsúlyozta, hogy szükség lesz mintegy 50 ezer euró elkülönítésére a külső vakolat pótlására.

„Ennek kapcsán gondoltunk arra, hogy a beruházási hitel egy része felhasználható volna erre, további része pedig óvodák, illetve szociális helyiségeik felújítására” – jegyezte meg. A beruházási hitel e célra fordítandó hányada 540 ezer eurót tehet ki.

Stadion: felújítás vagy építés?

Mint arról februárban hírt adtunk, a kormány mintegy 20 stadion felújítását vagy megépítését támogatja, mégpedig 60:40 százalékos arányban az állam és az önkormányzatok és klubok közt megosztva. Ebbe a stadionprogramba bekerült Dunaszerdahely is, amely esetében 2,4 millió euróval támogatná a stadionprojektet a kormány.

Hájos Zoltán tájékoztatott arról, hogy még augusztus elején tárgyalt a Szlovák Futballszövetség elnökével erről. „Tájékoztattam a tárgyaló partneremet arról, hogy a DAC-stadion bírósági per tárgya, tehát gondban lehetünk, ha ilyen ingatlanba akarunk befektetni” – fogalmazott.

A DAC klubot működtető részvénytársasággal kötött szerződés felmondását követően ugyanis pereskedés alakult ki a város és a klub között a stadionért. A bíróság pedig a per lefolytatásáig előzetes intézkedésként elrendelte, hogy a városnak el kell tűrnie, hogy a klub használja a stadiont.

Ha viszont nem újítanák fel a jelenlegi stadiont, akkor szóba kerülhet egy új stadion építése is. Hájos leszögezte, hogy a futballszövetség is tisztában van a stadion körül kialakult helyzettel, és reálisnak tartja mindkét lehetőséget. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a találkozóról értesítette Khasayar Mohsenit, a DAC klub többségi tulajdonosát is, illetve annak lehetőségéről, hogy a stadiont illetően peren kívül megegyezhessenek, illetve tárgyaljanak arról, hogy miként használhatná a klub a stadiont annak esetleges felújítása alatt. A polgármester hozzátette, hogy erre a levelére azóta sem érkezett válasz.

Egy új stadion építése kapcsán már a stadionprogram jóváhagyása után pénzügyi segítségét ajánlotta fel a városnak Világi Oszkár nagyvállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója, majd elképzeléseiről tavasszal egy nyilvános fórumon is beszélt.

Hájos Zoltán kijelentette, hogy a képviselő-testület október 1-jei ülésén dönthet egyik vagy másik alternatíváról, és akkor világossá válhat, kivel folytatná a város a tárgyalást. „Ha nem jönne össze a megállapodás a DAC-cal, akkor egy új stadion építése lehetne a prioritás” – szögezte le. Elmondta, hogy a beruházási hitelből 600 ezer eurót tudna fordítani az önkormányzat egyik vagy másik alternatívára.

-para-