Csallóköz Gyümölcse tizenharmadszor

2013. szeptember 26. - 14:12 | Régió

Bizony, miként a cím mutatja, e rendezvény „sorozatszáma” ezennel éppen átlépi a tucatot. Amint már megszokhattuk, idén is a Szlovákiai Kertészkedők Szövetsége járási bizottsága, dunaszerdahelyi alapszervezete, és a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola összefogásában kerül megrendezésre a „XIII. Csallóköz Gyümölcse” című kiállítás, ami többek között a város pénzügyi támogatásával realizálódik.

Csallóköz Gyümölcse tizenharmadszor

Természetesen a gyümölcsök mellett a környékbeli zöldségtermesztők produktumai is fölvonultatnak. Már a szerda délelőtti iparkodó előkészületeket látva biztos volt, lesz itt látnivaló bőségesen. Gyűltek a kiállítandó termények. No meg sokasodtak az asztalokon az iskola néhány szakosztálya diákjainak kézügyességét dicsérő virágkötészeti munkák, közöttük igazi remekek. Amelyek tulajdonképpen emelik az egész kiállítás szépségét.

S valóban, e remény a csütörtök délelőtti nyitáskor beigazolódott. A természet szerelmesei, a mezőgazdaság azon belül a hobbikertészet hívei, de persze az egymás konkurenseiként jelenlévő kis- és nagytermelők, valamint a diákok, és a csupán bámész kíváncsiskodók is szépségekre, olykor meghökkentően pompás darabokra lelhetnek.

A diákok asztala. Virágkötészeti munkák és diákok által gyűjtött termények

A kiállított termények száma több százas nagyságrendű; közöttük a sok-sok jól ismert gyümölcs s zöldségféle esetenként jól megtermett példányai (például gigászi karalábé) mellett például különleges fűszerek, és ritkábban látott, egyeseknek ma még – vagy inkább már! – alig ismert növények is vannak. Hogy csak kettőt említsek: Az ezüstfafélék családjába tartozó tövises cserjét, a többnyire narancssárga bogyótermést hozó, mellesleg évszázadok óta gyógynövényként használt homoktövist, vagy éppen naspolyát is láthatunk – utóbbi bokor ízletes, barna színű gyümölcséről Dr. Bálint György, alias Bálint Gazda honlapján más mellett ezt olvashatjuk: „Lekvárt, sőt zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.”

Az idei évben újdonságnak számít, hogy a tanárok a diákokat is bevonták a gyűjtésbe – ennek köszönhetően az egyik asztalsoron kizárólag a diákok által felhalmozott terményeket láthat a közönség. Közülük is kikerült két díjazott.

Az egyik dísztökválogatás

Mindenkinek ajánlom figyelmébe, megéri legalább egy kis időt szánni a rohanó mindennapok sodorában erre a már hagyományosnak mondható kiállításra. Amely mától, csütörtök délelőtt 9.00-tól tárta ki ajtait a közönség előtt.

A virágkötészeti remekekből

Az értékelő – díjkiosztó ünnepség, illetőleg a hivatalos megnyitó 2013. szeptember 26-án, 17.00-kor lesz a középiskola színháztermében (itt érdemes nem mellesleg megjegyezni, az idei gazdag anyagból harmincat találtak díjazásra érdemesnek). A megnyitónak zenei előadás szolgáltat emelkedett hangulatot.

Az első látogatók egy csoportja

A csütörtökön és pénteken reggel 9.00-től egész nap, szombaton pedig délig megtekinthető kiállítás, akarja vagy se, szerencsére egyszersmind figyelemfelkeltőként is funkcionál, felhívva a figyelmet a csallóközi növénytermesztés fontosságára. Rámutatva, hogy még a mai globalizált világunkban is, sőt most igazán elhagyhatatlan az otthoni, a hazai termesztés.

Csibrányi Zoltán