Dunaszerdahely: Uhliarik szórólapokon támadja a „kórházprivatizációt”, Mikuš tiltakozik

2013. szeptember 26. - 16:20 | Régió

A novemberi választásokon Nagyszombat megye elnöki posztjáért induló korábbi egészségügyi miniszter, Ivan Uhliarik (KDH) kétnyelvű szórólapjaira bukkanhattunk postaládáinkban, amelyeken keményen támadja a megyei önkormányzat azon szándékát, hogy stratégiai partnert keresnek a dunaszerdahelyi és a galántai kórház működtetéséhez.

Dunaszerdahely: Uhliarik szórólapokon támadja a „kórházprivatizációt”, Mikuš tiltakozik

Ivan Uhliarik szerkesztőségünkbe is eljuttatott állásfoglalásában közölte, hogy „mindegy, hogy stratégiai partner keresésének, vagy alaptőke-emelésnek hívjuk, privatizációról van szó”. Úgy véli, ennek az az eredménye, hogy a megye és az emberek elveszítik az irányítást és az ellenőrzést a kórházak felett. „Mindannyian tudjuk, hogy egy magánkézben lévő kórház mindenekelőtt hasznot akar elérni, és második helyre kerül az emberek egészsége” – fogalmazott. Uhliarik szerint Mikuš csendben, vita nélkül szeretné mindezt jóváhagyni, még ebben a választási ciklusban”.

(Ivan Uhliraik szórólapja)

Horváth Zoltán, a kórház igazgatója, Tibor Mikuš megyei elnök, Kvarda József megyei alelnök és a kórház igazgatótanácsának elnöke, valamint Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester és igazgatótanácsi tag csütörtökön Dunaszerdahelyen reagált a támadásokra.

A kórházigazgató sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy miután tíz éven keresztül, mióta betölti az igazgatói posztot, sikerült megóvniuk az intézményt a politikai harcoktól, ilyen támadás éri a kórházat. „Sajnos épp a volt egészségügyi miniszter részéről, akinek ismernie kellene a megyei kórházak helyzetét” – fogalmazott. Kifejtette, milyen fejlesztéseken és folyamatokon ment keresztül a kórház az elmúlt években, és leszögezte, a személyzet az orvossztrájk idején is stabil maradt. A fejlesztésekről többek között ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT írtunk.

(Archív felvétel)

Tibor Mikuš hangsúlyozta, büszke arra, hogy az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotok ellenére Dunaszerdahelyen sor kerülhetett EU-s alapokból, adományokból, vagy partnerségből származó fejlesztésekre. „…Hogy a páciens nem érezte meg, amikor más kórházakban sztrájkoltak, hogy az édesanyák körében egy speciális értékelésen második helyen végzett…” – folytatta.

Leszögezte, hogy mintegy öt évvel ezelőtt azért transzformálták részvéntársasággá a kórházat, hogy partnereket keressenek a működtetéséhez. „Az egészségügy nehéz időszakon van túl, és nekünk sikerült elérnünk, hogy különösebbe problémák nélkül működött a kórház. A finanszírozás és a költségek közti eltérés egyre nőtt, amikor elfogadták a béremelésekről szóló törvényeket, amit egyébként egyáltalán nem vonok kétségbe, viszont az egészségbiztosítóktól érkező pénzeszközök ezt nem fedezik” – húzta alá.

Mint fogalmazott, a felesleges vagyon eladásával, illetve a kórház alaptőkéjének az általa használt ingatlanokkal való növelése ellenére fenyegető a csődközeli helyzet. „Ezért döntöttünk úgy, hogy transzparens versenypályázat útján stratégiai partnert keresünk, hogy a kórház tovább élhessen” – közölte. Emlékeztetett, hogy ez nem újkeletű dolog, hiszen, az előző választási ciklussal együtt már 33 javaslatot terjesztettek ebben a témában a megyei önkormányzat elé. Október 2-án készülnek beterjeszteni a következőt, amely lehetővé tenné a kórház alaptőkéjének emelését vagy részvényeinek eladását egy stratégiai partner belépésével. Elutasította, hogy még a választások előtt lezárnák a folyamatot, mivel az egész kiválasztási folyamat félévig tarthat. „A folyamat a továbbiakban is úgy zajlik, mint eddig, a képviselő-testület figyelemmel kíséri, és az is dönt róla” – jegyezte meg.

„A kórház brutális és félrevezető támadások célpontja. Kétségbe vonja a hosszú évek alatt folytatott munkát, a személyzet munkáját és elbizonytalanítja a pácienst” – véleményezte Tibor Mikuš Uhliarik támadásait.

Hájos Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán találkozott Ivan Uhliarikkal, és szerette volna meggyőzni őt arról, hogy a KDH képviselői támogassák a megyei kezdeményezést a stratégiai partner keresésére. „Az egészségügyben kialakult helyzet a rendszer hibája is. Hogyan lehetséges, hogy ugyanazért a tevékenységért Poprádon több pénzt nyújtanak mint Dunaszerdahelyen? A megyének jelenleg nincs pénze a finanszírozásra és a városnak sem. Az egyetlen lehetőség a partner keresése” – figyelmeztetett.

Horváth Zoltán még hozzáfűzte, hogy csodálkozik az exminiszter szavain, mivel miniszteri tevékenysége idején változtathatott volna a kisebb kórházak finanszírozásán is. „Mintha most ébredne fel, hiszen a stratégiai partner keresésének szándéka már a részvénytársasággá való transzformáláskor felmerült” – szögezte le.

A kórház jelenleg 3 és 3,5 millió euró közti adóssággal rendelkezik. Közlésük szerint kb. féléven belül kerülhet rendkívül súlyos helyzetbe, de addigra cselekedni kell.

A közelmúltban felmerült, hogy Ivan Kmotrík nagyvállalkozó Grafobal nevű cége érdeklődik a dunaszerdahelyi és a galántai kórház iránt. A Grafobal jelenleg már többségi tulajdonosa egy megyei kórháznak, mégpedig a szakolcainak.

-para-