Nyitva tartás: A döntés ismét elnapolva, egyszerűsített zónák jöhetnek

DUNASZERDAHELY – Lakossági kérésre került ismét a testület elé a vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló általános érvényű rendelet.

Nyitva tartás: A döntés ismét elnapolva, egyszerűsített zónák jöhetnek

A képviselők április 24-én elvetették a nyitva tartással foglalkozó általánosan kötelező érvényű rendeletet, amely négy zónára osztaná a várost, és minden egyes zónához különböző nyitva tartási időt rendelne. Az egyes zónákat azonban nem a város egy bizonyos körülhatárolható részei képezték, hanem azokhoz utcákat rendeltek a lakossági vagy vállalkozói kérelmek alapján, amit többen nehezményeztek.

Mivel a rendeletet eredetileg hat hónap után terjeszthetik be újra, így a képviselőknek először arról kellett szavazniuk, hogy egyáltalán tárgyalják-e újra. Ezt megszavazták.

Soňa Reťkovská, az egyik galántai úti szórakozóhely üzemeltetője kiosztott egy felhívást is, amelyben arra kérte a képviselőket, hogy az eredetileg beterjesztett javaslatot ne hagyják jóvá, mivel az törvénytelen.

Az általánosan kötelező érvényű rendelet módosítására azért van szükség, mivel az ügyészség kifogásolta a hatályban lévő rendelet ama passzusát, hogy a városban egyénileg, szórakozóhelyekre lebontva határozzák meg a nyitvatartási időt, amit nem lehet, csakis zónánként, vagy az egész városra nézve.

Ravasz Marián (Híd) képviselő megjegyezte, hogy az öt zónát tartalmazó új javaslat azonban számos hibát tartalmaz. „Ez a koncepció, amit kidolgozott a város, azért hibás, mert a vendéglátóhelyek elhelyezkedésére próbálta rávarrni az új rendszert” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az öt zóna feleslegesen túlszabályozza a nyitva tartást.

A képviselő felvázolt egy másik zónásító javaslatot. Mint mondta, frakciójuk indítványa szerint három zónát alakítanának ki: a bevásárlóközpontok környéke alkotná az első, a városi főutcák, illetve a belváros környéke a második zónát, a város fennmaradó része pedig a harmadik övezetet. Ravasz elmondása szerint a lakótömbök elhelyezkedéséből indult ki, és úgy látta, a rendelethez egy grafikai mellékletet csatolnának, amelyben feltüntetnék az egyes zónák kiterjedését. Hangsúlyozta, hogy a javaslatot megtárgyalhatnák a jövőben az illetékes szakbizottságok, majd azt követően szavazna róla a testület. A képviselők jóvá is hagyták ezt a verziót, az eredeti verziót tehát levették a napirendi pontok közül.

-para-