Elmasíroznak Rozsnyóról a katonák?

2013. október 7. - 12:05 | Régió

Rozsnyón jelen pillanatban vegyvédelmi és rakétavetős osztag állomásozik.

Elmasíroznak Rozsnyóról a katonák?

Ez utóbbi az azóta megszűnt jolsvai kaszárnyából lett átvezényelve. Az ottani állomáshelyet előbb mint egyfajta ipari parkot, majd mind börtönt kívánták hasznosítani – azonban a katonák távozása, 2005 óta üresen áll, pusztul. A jolsvai kaszárnyát és osztagot korábban „megszüntethetetlennek” tartották katonai körökben.

A rozsnyói ingatlanpiacon komoly pezsgést okozott az ide vezényelt osztag. Ugyanilyen jó hatással volt a kereskedelemre is, hiszen fizetőképes vásárlóréteg jelent meg a városban.

Éppen ezért keltett nyugtalanságot a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek megalakulása 20. évfordulója tiszteletére tartott dísszemle után szárnyra kapott a hír, miszerint a rakétavetők mintegy 300 fős osztag távozik, ellenben a vegyvédelmieket újabb 120 emberrel erősítik meg.

A védelmi minisztérium sajtóközleménye szerint a rozsnyói kaszárnya kapacitása teljes mértékben ki van használva. A vegyvédelmi osztag növelésével nem számolnak, bár az végső célként ott szerepel a „Model 2024“ védelmi-stratégia dokumentumban. A rakétavetők egy átszervezés keretén belül 2014-ben beolvadnak a fegyveres erők egy másik osztagába – áthelyezésükről mindezidáig nem született döntés.

- paraV -