KRASZNAHORKA: Vár a cigánytábor árnyékában

2013. október 14. - 11:59 | Régió

Szokatlan sajtótájékoztatóra került sor Krasznahorkaváralján, a cigánytáborban.

KRASZNAHORKA: Vár a cigánytábor árnyékában

A péntek délutáni időpont ellenére a táborban összegyűlt újságírók száma alapján sejteni lehet, hogy a majd ezer ember által lakott tábor rendezetlen földügyei továbbra is a figyelem középpontjában állnak. Gunár Lajos, a tábor vajdája Bollo Péter polgármester jelenlétében adott hangot elégedetlenségüknek, amiért a képviselő-testület – bár a programban eredetileg szerepelt – mégsem tárgyalta azon váraljaiaknak a kérését, akik rendezni akarják a házuk alatti, a falu tulajdonában lévő ingatlan ügyét. A mostani szavazás gyakorlatilag az utolsó lépés lett volna a több mint egy éve húzódó ügyben, hiszen a kérvényezők és a falu már az összes törvényi előírásnak eleget tett.

A programpont visszavonása mellett szavazott – bár a javaslatot tevő képviselő azt nem indokolta – a képviselők többsége. Bollo Péter polgármester szerint valószínűleg a sűrű program miatt került sor erre a lépésre – szerinte nincs ok arra, hogy ne zárják le a telek-eladások ügyét és további ármódosítás sem várható e telkek ügyében. Azt viszont nem lehet előre tudni, hogy a megyei választásokig lesz-e újabb önkormányzati ülés. Bollo és Gunár is tagadták, hogy az ügynek köze lenne a választásokhoz, ahol mindketten jelöltek.

Bollo Péter egyébként részt vett a másik, a falut a figyelem középpontjába állító ügy egy újabb mozzanatán is. A múlt héten ellenőrző napot tartott a Szlovák Nemzeti Múzeum vezetése Krasznahorka várában is. Ezek az alkalmak nem hozzáférhetőek a sajtó számára, az ellenőrzésről szóló jegyzőkönyvet a mostani hét végére ígérte a Szlovák Nemzeti Múzeum sajtószóvivője.

Bollo Péter szerint az átmeneti tető már régen elkészült, még ha a médiában ennek ellenkezőjéről is lehet hallani néha.

„Én voltam fent, minden harmonogram szerint zajlik, mindenki meg volt elégedve. November végére be kellene fejezni a mostani szakaszt – ez meg is lesz. Sajnos a minisztérium még nem írta ki a közbeszerzési eljárást az állandó tetőre.” – nyilatkozta a polgármester.

A közbeszerzési eljárás még az állandó tető terveinek elkészítésére sincs kiírva, így kérdéses, hogy mikorra lehet megpályáztatni a kivitelezést, illetve mikorra nyílik meg, legalább részben, a Krasznahorkai vár.

A régióban élők kára már így is jelentős, hiszen a turisták lassan elmaradoznak. Erről tanúskodik a krasznahorkai képviselőtestületi ülés 11-es pontja is, melyben a vár alatti területen vállalkozók kérik anyagi terheik csökkentését.

- paraV -