Mesterségem cíMERRE? - Pályaválasztási nap Nagymegyeren

2013. október 16. - 11:11 | Régió

Október 21-én egy rendhagyó rendezvényre készül a TANDEM nonprofit szervezet.

A nagymegyeri Corvin Mátyás Gimnázium és Kereskedelmi Akadémia negyedikes diákjai számára szervez pályaválasztási napot.

"Az egésznapos rendezvény célja, hogy a negyedikes osztályok diákjai számára segítséget nyújtsunk a pályaválasztás útján, mégpedig úgy, hogy élő példákon keresztül mutatjuk meg nekik egy-egy foglalkozás, hivatás szépségét és kihívásait, mindennapjait és mindenféle egyebet, amire a fiatalok a pályaválasztás küszöbén kíváncsiak lehetnek" - közölte Urbán Péter, a Tandem munkatársa.

Az egész napos program egy négyórás kiscsoportos foglalkozással kezdődik (8.00-12.00), melyet a TANDEM trénerei vezetnek az egyes osztályokban. A csoportozás célja, hogy különböző játékokkal és szituációs gyakorlatokkal segítsenek a diákoknak megfogalmazni erősségeiket, vágyaikat, céljaikat, amiket el szeretnének érni a jövőben.

Ezt követi délután az Élő Könyvtár. Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik. A lényege, hogy a diákok személyesen tudjanak elbeszélgetni egy-egy foglalkozás képviselőjével, fel tudják tenni a kérdéseiket a szakmával kapcsolatban, s első kézből kapjanak választ. Sokat segít ez abban a diákoknak, hogy valós képet kapjanak a szakmákról s ezáltal könnyebben tudjanak helyesen választani.

Az Élő Könyvek előzetes névsora: Asztalos Zoltán informatikus, Benes zsolt programozó, Bandor Éva színész, Dobis Ildikó bankügyi szakértő, Gyenes Gábor képzőművész, grafikus, Hajdók Katalin menedzser, Horváth Zoltán orvos, Hunčík Péter pszichiáter, Mészárosné Lampl Zsuzsanna szociológus, Mészáros Tünde műfordító, Molnár Csaba filmrendező, Molnár Norbert újságíró, Csémy Szilárd építész, Szabó Róbert vállalkozó, Török Katalin orvos, Urbančok Larissa reklámszakember, Zachar Erika vállalkozó.

Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlanak egyéb alternatív programok is, melyek mind a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szólnak. A legtöbb alternatív program játékos formában zajlik, hogy érdekeltté és motiválttá tegye a diákokat arra, hogy foglalkozzanak az jövőjüket érintő fontos kérdésekkel. Ezek közé tartozik a „Felvételizz okosan!” társasjáték ahol az egyetemi évekről tudhatnak meg információkat a diákok játékos formában. A kreatív standon saját névjegykártyákat és motivációs pitéket készíthetnek, szimulált állásinterjúkon kipróbálhatják, milyen kérdések várhatnak rájuk a felvételi beszélgetéskor.

Újdonság, hogy video-CV-ket is készíthetnek magukról: két perc alatt kell elmondaniuk magukról minden olyan információt, amit úgy gondolnak, hogy fontos ahhoz, hogy megkapjanak egy előre kiszemelt állást. Ezen kívül fényképezkedhetnek diplommal a kezükben s talárban, s végig bekötött szemmel végig mehetnek egy kötélpályán is. A diákoknak a nap folyamán lehetőségük lesz elbeszélgetni egy pályaválasztási tanácsadóval is.

„Harmadik éve szervezzük ezt a pályaválasztási napot, s mindig azt tapasztaljuk, hogy sokat merítenek belőle a diákok s valós segítséget nyújt nekik a pályaválasztásban. A program híre eljutott Csehországba is, ugyanis idén szeptember 19-én meghívtak minket Prágába egy konferenciára, ahol a pályaorientáció és a karrier-tanácsadás volt a téma, hogy mutassuk be a „Mesterségem cíMERRÉT?” A cseh kollégák között is nagy sikert aratott. 20 Élő Könyvvel számolunk, akiknek ezúton is köszönjük, hogy önkéntesen vállalják a részvételt" - közölte Urbán Péter.

Tanderm/para