Dunaszerdahelyen tartják a siketek országos napját – csendes menetet is terveznek

2013. október 17. - 20:57 | Régió

Idén Dunaszerdahelyen tartják a siketek országos napját, mégpedig október 18-án és 19-én – számolt be tolmácsán keresztül Jaroslav Cehlárik, a Siketek Szlovákiai Szövetsége nagyszombati szervezetének elnöke csütörtökön, a városházán megtartott sajtótájékoztatójukon.

Dunaszerdahelyen tartják a siketek országos napját – csendes menetet is terveznek

Amint azt megtudtuk, a siketek országos napját Szlovákiában évről évre más városban rendezik meg. Cehlárik elmondta, hogy a rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen róluk, illetve azokról az akadályokról, amelyekkel mindennapi életükben kell megküzdeniük. „Szeretnénk, ha megismerkednének a szokásainkkal, kultúránkkal, hagyományainkkal, illetve az általunk használt nyelvvel” – közölte.

Ezen a két napon a nyilvánosság közelebbről is megismerheti a közösségüket, egyúttal az államigazgatás és a politika képviselőinek figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy szükség van a siketek kommunikációs és információs akadályainak leküzdésével kapcsolatos együttműködésre, hogy a jövőben érvényesülhessenek az élet több területén is.

Cehlárik felvázolt néhány olyan életszituációt, amely a siketek számára olyan mindennapos problémákat jelentenek, amit mások nem vagy kevésbé érzékelnek. Ezek közt említette például, amikor a vasútállomásokon bemondják a vágányról szóló információt, és nem hallják, de tolmács nélkül még informálódni is rendkívül korlátozottan tudnak. Hasonló akadályokba ütköznek a hivatali ügyintézés vagy épp az orvosi ellátás kapcsán is. További példát említve elmondta, hogy egy siketben sokkal nagyobb félelmet szül, ha megáll vele a felvonó, mivel a legtöbb esetben legfeljebb egy mikrofon áll rendelkezésére, amelyet azonban nem tud használni. Még nagyobb gondot okoz a magánéletükben, amikor gyermekük születik, de nem hallják a sírását, illetve ha netán valami baja esik. Hangsúlyozta, fontos megértetni és megérteni, hogy az információ átadásához vagy átvételéhez tolmácsra vagy vizuális megjelenésre, írott szövegre van szükségük.

Szombaton 17 órától tartanak találkozót a dunaszerdahelyi városháza előtt, ahonnan indul a csendes menet. Cehlárik közlése szerint ennek neve szimbolizálja az ő életüket, és a meghívott államigazgatási képviselők által is szeretnék megmutatni, hogy ők is részei a társadalomnak. A menet a városházától a Komenský utca irányába indulva,a városközpontbeli Bartók Béla sétányon át a VMK-ig, majd onnan a Szent István térig tart. Eközben lehetőség nyílik arra, hogy a siketek és gyengénhallók tapasztalatokat cseréljenek, és ezzel megkönnyítsék egymás életét is.

A program része a siketek szükségleteiről szóló 2013-as nyilatkozat átadása, amely az ENSZ emberi jogokkal kapcsolatos alapdokumentuma alapján született. Egyúttal a jelnyelvvel történő tapsolás rekordját is szeretnék felállítani. A siketek ugyanis nem a hagyományosan ismert módon tapsolnak, hanem két kezükkel integetve.

-para-