Pozsony központjában egy utcából egy napra kiszorították az autókat

2013. október 17. - 10:57 | Régió

A pozsonyiak ma megtapasztalhatják, hogy milyen volna Pozsony belvárosában közlekedni autók nélkül.

Pozsony központjában egy utcából egy napra kiszorították az autókat

Az autókkal az égvilágon mindenhova leparkolnak - Pozsony központja és például a Ligetfalu (Petržalka) lakótelep is tömve van velük. A csütörtöki napon azonban egy belvárosi utcából kiszorították az autókat.

A Heyduk utcát egy napra sétálóutcává változtatták. Még parkolni sem lehet. Ezzel vette kezdetét az "Utcát mindenkinek" elnevezésű program, amelyet a Szlovák Dizájncentrum szervezett.

A dizájnerek és az aktivisták ezzel szeretnék ösztönözni az embereket az alternatív közlekedési eszközök használatára. "Szeretnénk arra biztatni az embereket, hogy mondják el, milyen az elképzelésük egy utcáról, ahol kellemesen lehet élni, sétálni és egy kicsit megállni is" - jegyezte meg a centrum igazgatónője, Katarína Hubová.

A Heyduk utca kiválasztását a közeli, rendkívül forgalmas Obchodná utcával is indokolják. "A Heyduk utca egy fokkal kellemesebb, és gyalogosok, babakocsit toló édesanyák, kerekesszékesek, biciklisek és rollerezők számára is használhatóbb" - folytatta.

Az akcióhoz csatlakoztak a Szlovák Műszaki Egyetem hallgatói is, akik többek között olyan új elemeket javasoltak az utcára, mint a padok vagy a biciklis állványok. A pozsonyiak kölcsönözhetnek biciklit, és kipróbálhatják, milyen biztonságosan közlekedni kerékpárral.

A reggeli óráktól különböző workshopokat is tartanak gyerekeknek, akik saját színeket javasolhatnak a bicikliket. Daniela Olejníková és Emil Drličiak képzőművészek, valamint Martin "Shooty" Šútovec megalkotnak egy dizájnerkerékpárt is.

A szervezőknek sikerült meggyőzniük az utca lakóit az akcióról, és még az ebben az utcában székelő onkológiai klinikát is. Az autóikat ők mindannyian ezen a napon máshol parkolják le. Az egyetlen, aki elutasította őket, egy helyi vállalkozó volt. "A kimerítő intézkedési szakasz során az utcának csak egy részére kaptunk engedélyt a hivataloktól. Ebből az tűnik ki, hogy a közterület sem teljesen nyilvános és még a városnak sincs teljes befolyása" - közölte Hubová.

A szervezők célja volt az is, hogy az akciót más utcákon is megvalósítsák, ám a komplikációk miatt egyelőre nem tudni, hogyan folytatódhat.

SME/para