Lezuhant a kórházi lift, meghalt egy kisbaba

2013. október 18. - 15:50 | Régió

Szörnyű tragédia történt a homonnai (Humenné) kórházban. A felvonó kabinja a hatodikról zuhant a liftaknába, egy 20 hónapos gyermek életét vesztette.

Lezuhant a kórházi lift, meghalt egy kisbaba

Péntek délelőtt 10 óra körül ismeretlen okok miatt a liftaknába zuhant a felvonó kabinja a homonnai kórházban. A liftet páciensek használták.

Az esetet követően azonnal a helyszínre siettek a mentők és a rendőrök - erősítette meg a TASR hírügynökségnek Jana Migaľová, az Eperjes megyei rendőrség szóvivője.

A szerencsétlenség a hatodik emeleten történt. A felvonóból három felnőtt személy szállt ki, és amikor egyikük épp húzta ki a kabinból a babakocsit, a kabin a liftaknába zuhant.

A zuhanás pillanatában a babakocsi hátsó kerekei még a kabinban voltak, a kocsi megbillent, a benne fekvő 20 hónapos kisfiú pedig lezuhant.

A mentők a homonnai kórház intenzív osztályára szállították a sérült babát, a SME információi szerint édesanyja is vele tartott - akit rendkívül megráztak az események.

"A páciens egész testén súlyos sérüléseket szenvedett. Életveszélyes állapotban volt, meg is operálták" - közölte délelőtt a kórház szóvivője, Zuzana Gajdošíková.

A kis Simon azonban az orvosok minden erőfeszítése ellenére életét vesztette.

A rendőrség általános veszélyeztetés ügyében indított büntetőeljárást.

Ki akarták cserélni a felvonókat

A rendelőintézet 2012. júniusa óta az NBP társaság tulajdonában van, azonban a társaság képviselői büntetőeljárás lezártáig nem kívánnak nyilatkozni.

"Az épület balesetveszélyes állapotban van, az adás-vétel után azonnal elkezdtük a javításokat" - nyilatkozta a SME napilapnak még tavaly, nem sokkal rendelőintézet megvásárlása után az NBP társaság vezetője, Peter Nízky.

Az ügyvezető akkoriban a tetőre és a kanalizációra célzott, azonban a felvonókkal kapcsolatban is nyilatkozott egy évvel ezelőtt. "Két felvonót kicserélünk, a teherfelvonókat pedig felújítjuk" - mondta tavaly júliusban Nízky.

A felvonók katasztrofális állapota a kanalizációval volt összefüggésben: a szivárgó szennyvíz érintkezett a kabinokkal, így könnyen meghibásodott a lift elektronikája.

(parameter/tasr/SME)