Átadták a Schindler új üzemét, több mint 200 embernek adnak munkát

2013. október 21. - 19:08 | Régió

EGYHÁZKARCSA / DUNASZERDAHELY – Szeptembertől már megkezdődött a felvonók, illetve komponenseik gyártása a svájci központú társaság új üzemében a két település határán fekvő ipari parkban.

Átadták a Schindler új üzemét, több mint 200 embernek adnak munkát

Egy évvel ezelőtt Gódány László egyházkarcsai polgármester tájékoztatott bennünket a zöldmezős beruházásról, nem sokkal később pedig már elkezdődött az építkezés a dunaszerdahelyi Bécsi út mentén. Novemberben megtörtént az alapkőletétel, idén az elmúlt hónapokban pedig már megindult a próbaüzem.

Az új üzem hétfői hivatalos átadásán részt vett a svájci Schindler vezérigazgatója, Jürgen Tinggren, a dél-európai leányvállalatuk vezetője, Didier Gaudoux, a logisztikai centrumot építő olasz Bracchi cég vezérigazgatója, Mauro Crippa, illetve ügyvezető igazgatója, Lorenzo Annoni, Svájc és Olaszország szlovákiai nagykövete, Christian Fotsch és Roberto Martini, a pénzügyminisztérium államtitkára, Peter Pellegrini, a Svájci-Szlovák Kereskedelmi Kamara elnöknője, Schill Mária, Bugár Béla és Érsek Árpád parlamenti képviselők, illetve egyéb meghívott vendégek.

A Schindler társaság vezetői a szlovák állami szervekkel való jó együttműködést, a szakképzett munkaerőt, illetve gyár nagyszerű elhelyezkedését méltatták. Peter Pellegrini államtitkár pedig tolmácsolta a kormány örömét, hogy Szlovákia továbbra is attraktív a külföldi beruházók számára, és biztosította a céget, hogy a kormány továbbra is partnere lesz a társaságnak.

A gyártócsarnok mellett egyidejűleg megépült egy logisztikai központ is, amely az elkészült felvonók szállítását biztosítja közép- és kelet-európai célállomásokra. A két csarnok mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, a telephely egész területe pedig 73 ezer négyzetmétert tesz ki.

Az egész telephely összesen több mint 200 személyt foglalkoztat, akik közül a gyárban dolgozók többsége speciális képzéseken is részt vett Svájcban.

A Schindler új gyára Szlovákiában első ipari építményként szerezte meg a zöld épületekről szóló BREEAM-tanúsítvány kiváló fokozatát.

A Schindlert Svácjban alapították 1874-ben, a szlovák piacon 1993 óta van jelen. A társaság világelső a mozgólépcsők, és második a felvonók gyártásában és eladásában.

-para-