Szubvenciós csalás miatt áll bíróság elé Nemesócsa expolgármestere

2013. október 30. - 09:58 | Régió

Csütörtökön kerül sor Nemesócsa korábbi polgármestere, Komjáti László (MKP) tárgyalására szubvenciós csalás ügyében - írja a SME.

Szubvenciós csalás miatt áll bíróság elé Nemesócsa expolgármestere

Amikor hét évvel ezelőtt az oktatásügyi minisztérium támogatásokat osztott a nagyon rossz állapotban lévő iskolák felújítására, a komáromi járásbeli község, Nemesócsa 116 ezer euróhoz jutott. Négy év múltán viszont az ellenőrzés során kiderült, hogy a község a pénzt nem az iskola tornatermének felújítására fordította. A községnek emiatt három éven belül vissza kell fizetnie a pénzt, és a vele egyenértékű büntetést is. Ekkora összeget gyakorlatilag képtelenség a részükről törleszteni.

A polgármestert szubvenciós csalás miatt állítják bíróság elé, amiért a pénzből nem a tornatermet hanem a Megart társaság nagytermét újították fel erre a célra, mégpedig annak ellenére, hogy a pénzt csak a község tulajdonában lévő ingatlanra lehetett felhasználni.

Hogy ezt a problémát a polgármester megoldja, hosszú távú bérleti szerződést kötött a céggel, amely havi 1550 eurót fizet az önkormányzatnak.

Magyarics Gusztáv, az új polgármester viszont ezt a szerződést felmondta, mivel előnytelennek vélte. A gyerekek nem jártak oda tornázni, mivel távol volt az iskolától, az iskola tornaterme pedig továbbra is katasztrofális állapotban maradt.

Komjáti elutasítja a csalással kapcsolatos vádakat, és állítja, hogy a pénzt arra használta fel, amire kérvényezte. "Hiszen nem ülhet olyan tapasztalatlan hivatalnok olyan magas pozícióban, aki olyan célra ad pénzt, amire nem kértem" - szögezi le, hozzátéve, hogy a kezdetektől fogva a magáncég nagytermének felújítására kért támogatást.

Komjáti azt is állítja, hogy a hosszú távú bérleti szerződés tervét egyenesen az MKP akkori oktatásügyi minisztere, Szigeti László tanácsolta neki. A SME információi szerint legalábbis a kihallgatásakor még ezt állította, ugyanakkor a Szigetivel való szembesítéskor viszont nem beszélt.

Szigeti a SME kérdésére megerősítette, hogy ismerik egymást Komjátival, és azt is, hogy a rendőrség őt is kihallgatta az ügyében. Azt ugyanakkor elutasítja, hogy utasításba adta volna a hivatalnokainak a támogatás kifizetését. Hangsúlyozta, hogy erre létezik egy apparátus.

Komjáti szavait a kihallgatásukkor megerősítették a minisztériumi hivatalnokok és a Nyitrai Kerületi Oktatásügyi Hivatal munkatársai is. Állítják, hogy a kérvény nem felelt meg a feltételeknek, és maga a miniszter döntött a dotációról.

A volt polgármester vélhetően nem az egyedüli lesz, akit csalással vádolnak, ugyanis ugyanettől tarthat az a minisztériumi alkalmazott is, aki a dotációt nyújtotta. A vizsgálat ebbe az irányba is folyik. Mivel azonban még nem történt vádemelés, az ügyészség nem nyújt információt konkrét nevekről.

SME/para