Gányon egy kocsmáról is szavaznak szombaton

2013. november 7. - 12:22 | Régió

A galántai járásbeli község lakosai a megyei választásokkal egyidőben községük központjának arculatáról is szavazhatnak.

A referendumról a település képviselői értesítik a lakosokat. A SME közlése szerint arra a kérdésre kell választ adniuk, egyetértenek-e a falu központjában lévő egykori vendéglátóhely lebontásával, hogy a helyén egy kulturális-társasági központot hozhassanak létre.

A falu képviselői a saját költségükön legyártott információs röplapokat szórnak a lakosok postaládáiba, a falu külön nem tájékoztat erről.

Denisa Ivančíková polgármesterasszony közlése szerint a község a törvények szerint jár el, úgy véli, a lakosok kellően informáltak a népszavazásról.

Ivančíková ugyanakkor a kocsma átépítése mellett áll, míg a képviselők inkább lebontanák. Ezt a vitát hivatott eldönteni a népszavazás. A polgármester már előkészített egy projektet, amely szerint a rekonstrukció 313 ezer euróba kerülne. A képviselők többsége azonban egy 200 ezer eurós kulturális-társasági központ megépítését támogatja. Ez magába foglalhatna játszóteret, piacot, illetve kisebb-nagyobb társadalmi rendezvények megtartására szolgáló helyiséget.

Az önkormányzat megszavazhatná ez utóbbi verziót, ám inkább a referendum mellett döntöttek. "Szerettünk volna teret adni a lakosok véleményének, hogy ne úgy tűnjön, hogy a képviselők saját akaratukat szeretnék átültetni" - jegyezte meg Miriam Jarošová képviselő.

A képviselők és a polgármester-asszony között már hosszabb ideje nem épp ideális a viszony. Korábban büntető feljelentést is tettek ellene okirat-hamisítás ügyében, vádemelés azonban nem született.

SME/para