Tűzszerészek lepték el a pozsonyi repülőteret

2013. november 15. - 07:02 | Régió

A rendőrségi tűzszerészeknek havonta néhány alkalommal akad munkájuk a pozsonyi repülőtéren. Leggyakrabban magára hagyott csomagokat kell ellenőrizniük, de vannak olyan esetek, amikor a csomagot meg kell semmisíteniük. Csütörtökön, a pozsonyi repülőtéren rendezett  nyilvános tűzszerész-gyakorlaton ezt Štefan Jankovič tűzszerész mutatta be.

Tűzszerészek lepték el a pozsonyi repülőteret

"Ha valahol olyan forgalom van, mint a M. R. Štefánik Repülőtéren, akkor az utasok gyakran elfeledkeznek poggyászukról, és ilyen esetben a tűzszerésznek azonnal ellenőrzés alá kell vennie az adott szituációt" - nyilatkozta Jankovič.

Az, hogy a bőrönd végül megsemmisítésre kerül-e, a körülményektől függ. "A csomag akkor kerül megsemmisítésre, ha a tűzszerész szerint ez a legmegfelelőbb megoldás. Ez nagyon sok körülménytől, például a csomag elhelyezésének módjától is függ" - mondta a tűzszerész, hozzátéve, hogy a pirotechnikusok nem csak a repülőtér területén, hanem azon kívül is tevékenykednek.

Fotó: TASR

November 11-től 15-ig a pozsonyi repülőtéren közös gyakorlatot tartanak az EOD (Explosive Ordnance Disposal) nemzetközi és szlovákiai csapatainak tűzszerészei, valamint a szlovák rendőrség határőrségének pirotechnikusai. Csütörtökön azt szemléltették, mi történik, ha egy repülőgépen helyeznek el robbanószerkezetet.

"Nagyon örülök, hogy ilyen körülmények között gyakorlatozhatunk, ez nem szokás. Azt gondolom, hogy így könnyebben begyakorolhatóak olyan dolgok, amiket nem lehet minden nap, mindehol szemléltetni" - mondta az említett szervek első közös gyakorlatát kommentálva Martin Glváč védelmi miniszter.

Fotó: TASR

A katonák bemutatták azon technikát és műszereket, melyeket bevetéskor alakalmaznak, például robotokat, vagy a robbanószerkezetek hatástalanításához szükséges eszközöket.

A tűzszerészek felöltötték azt a felszerelést is, amik az esetleges robbanástól védik meg a pirotechnikust. Súya 47 kilogramm, és főként a létfontosságú szervek védelmét szolgálja. Štefan Jankovič elmondta, a rendőrségi tűzszerészeknek is hasonló felszerelésük van, csak az övék egy picit kisebb, mint a katonáké.

(tasr/parameter)