KÓRHÁZ: Nagy és Csicsai lemondásra szólította fel Hájost és Kvardát!

2013. december 2. - 16:13 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Híd két parlamenti képviselője, Nagy József és Csicsai Gábor egy nyílt levélben lemondásra szólította fel Hájos Zoltánt és Kvarda Józsefet (mindketten MKP) a kórházi fizetős parkolókkal kapcsolatos szerződés miatt.

KÓRHÁZ: Nagy és Csicsai lemondásra szólította fel Hájost és Kvardát!

Hájos Zoltán múlt pénteken közölte a Paraméterrel, hogy lemond a kórházat működtető, megyei tulajdonban lévő részvénytársaság igazgatótanácsában elfoglalt posztjáról, mert egy bizonyos szinten kudarcnak tartja a megoldást, hogy „nem sikerült ingyenes parkolót biztosítani a polgároknak”.

„A kórházi parkolódíj kapcsán a nyilvánossággal együtt mi is csak a megyei választások után, a parkolóautomaták felszerelésekor értesültünk a botrányos tartalmú koncessziós szerződés létezéséről, amit teljes egészében elutasítunk” – jegyezte meg nyílt levelében Nagy és Csicsai. Hozzátették, elítélik, hogy a kórház ilyen módon szerez bevételt, valamint hogy a magáncég ezen „nyerészkedhet”.

„A szerződés létrejötte korrupciógyanús és egyoldalúan előnyös a francia cég javára és kiemelten hátrányos a kórház, de főleg a lakosság kárára” – szögezik le.

A két képviselő nem tartja elegendőnek Hájos igazgatótanácsból való távozását, mivel szerintük azzal csak „kibújni igyekszik a teljes felelősségvállalás alól”. „Egyértelmű, hogy nem egyedi hiba, hanem tudatos, átgondolt, esetleg korrupciós vagy zsarolás alatti cselekvés történt, ami újra megismétlődhet” – hangsúlyozták.

Emiatt felszólították Hájos Zoltánt és egyúttal Kvarda Józsefet, hogy mondjanak le megyei képviselői posztjukról. Hájost egyszersmind arra is, hogy mondjon le polgármesteri tisztségéről is és tegye lehetővé mielőbb az előrehozott polgármesteri választások kiírását Dunaszerdahelyen.

Nagy és Csicsai szerint erre okot ad a parkolási szerződés „titkos előkészítése, illetve a koncessziós szerződéssel való trükközés, megkerülvén ezzel a közbeszerzési eljárást”. Hozzáteszik, a lemondására még súlyosabb ok, hogy nem is tudott arról, hogy a szerződés pontosan mit tartalmaz. „Miközben a parkolók területe csak 25 ár, a franciák indokolatlanul, ingyen és bérmentve megkapták a kórházat körülölelő 200 ár szabad területet is, s így egy parkolócégtől fog függeni a kórház fejlesztése 15 évig. A 4,5 millió eurós felmondási büntetés a kórházzal szemben, az óránkénti parkolói díj 1 eurós + éves infláció szintű engedélyezése bármiféle befektetési kötelezettség nélkül… arra enged következtetni, hogy ezt a szerződést maguk a franciák írták” – jelentették ki állásfoglalásukban a képviselők.

Véleményük szerint ezzel betelt a pohár, és amennyiben Hájos és Kvarda nem mondanak le funkcióikról, népszavazást kezdeményeznek ez ügyben.

A parkolók egészségügyi dolgozók és betegek számára ingyenessé tételével kapcsolatos aláírásgyűjtésről, amelyet a Híd járási szervezete nevében Csicsai Gábor parlamenti képviselő kezdeményezett, Hájos a múlt héten kérdésünkre annyit közölt, hogy „ha Nagy József és Csicsai Gábor összedobnak rá, és kifizetik a Vinci-t, akkor legalább tesznek valamit”.

Kikértük a lemondásra való felszólítás ügyében a polgármester véleményét is, amint kézhez kapjuk álláspontját, közöljük.

-para-