Kassa hatnapos műsorral búcsúzik az Európa Kulturális Fővárosa címtől

2013. december 5. - 18:49 | Régió

Hat napon át tartó színes műsorral búcsúznak az Európa Kulturális Fővárosa címtől Kassán, ahol az EKF kétnapos januári megnyitója óta a projekt keretén belül mintegy háromszáz kulturális rendezvényt, köztük több magyar programot tartottak.

Kassa hatnapos műsorral búcsúzik az Európa Kulturális Fővárosa címtől

Az Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt záró programja december 10. és 16. között zajlik több mint harminc kassai helyszínen. A rendezvények száma meghaladja a hatvanat - mondta Peter Čižmárik, az EKF 2013 kommunikációs vezetője csütörtökön Kassán, a záró rendezvény programját ismertető sajtótájékoztatót követően az MTI-nek.

Az EKF 2013 kassai záróműsora széles spektrumot lefedő kulturális rendezvényekből áll össze, a rendezők szerint különleges élményeket ígér. A kínálatban kiállítások és koncertek egész sora szerepel, összesen több tucat esemény, musicalek, hagyományos és táncszínházi, illetve operaelőadások, énekkari fellépések, hangversenyek, filmvetítések, tudományos és kulturális előadások várják az érdeklődőket. A részletes program a rendezvénysorozat honlapján olvasható.

Peter Čižmárik a műsorfolyam rendezvényei közül egyebek mellett a Megértés fénye című, a Malom utcai evangélikus templomban és a Puskin utcai zsinagógában december 12-én este egyidejűleg zajló kettős koncertet, valamint a Kerekes Péter filmrendező 2003-ban több nemzetközi elismerést nyert filmjének adaptációjával készült 66 szezon című szlovák opera premierjét emelte ki. Utóbbi bemutatója december 14-én 19 órakor lesz a Művészetek csarnokában (Kunsthalle).

A záró ceremónia több központi programrésze a Fő utcán zajlik, ilyen a Kettő az egyben című koncert, amely december 13-án 17 órakor kezdődik. A rendezők szerint ez lesz az ünnepségsorozat egyik csúcspontja, amelynek egyik célja, hogy "váratlan és attraktív" kapcsolatot teremtsen a fellépő szlovákiai, valamint az EKF 2013 társrendezője, Marseille városából érkezett művészek között. Fellép a szlovákiai No Name, valamint a francia Nouvelle Vague projektből ismert Mélanie Pain. Ezen az eseményen adják át az EKF szimbolikus stafétáját, amelyet a jövő évi helyszínek, a svédországi Umea és a lett főváros, Riga képviselői vesznek át.

"Az EKF 2013 projekt folytatódik, amit a jövő évre tervezett események, valamint a város elkövetkező öt évére tervezett kulturális stratégia bizonyít" - mondta az EKF 2013 projektet sikeresnek értékelő Ján Sudzina, a Kassa 2013 társulás igazgatója. Hozzátette: a projekt idején Kassán soha nem látott lendülettel fejlődött a kulturális infrastruktúra, és olyan mélyreható változások indultak el, amelyek kihatásait az egész térségben érzékelni lehet.

Vladimír Beskid, az EKF művészeti igazgatója a projekt sikerét abban látja, hogy valamennyi tervezett beruházást sikerült befejezni, illetve új platformot nyitottak a kommunikáció számára a tágabb európai térségben. "Amit vállaltunk, azt megvalósítottuk, elindítottuk. Úgy tűnik, a helyi kulturális környezetet gazdagabbá tettük és további perspektívákat nyitottunk számára" - szögezte le.

(MTI)