Ünnepélyes eskütétel a Nagyszombat Megyei Önkormányzatban

2013. december 6. - 15:54 | Régió

Péntek délután letette képviselői esküjét a Nagyszombat Megyei Önkormányzat 39 képviselője - a megválasztott 40-ből egyikük hiányzott -, és Tibor Mikuš régi-új megyeelnök. A november 9-én megválasztott politikusok 2017-ig fogják irányítani a megyei önkormányzatot.

Ünnepélyes eskütétel a Nagyszombat Megyei Önkormányzatban
Az ünnepélyes eskütétel a meghívott közigazgatási tisztségviselők és egyházi személyek jelenlétében zajlott, de jelen volt Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) parlamenti alelnök is.
A TASR hírügynökség beszámolója szerint az eseményen több magyar nemzetiségű képviselő a szlovák Sľubujem szó mellett a magyar Fogadom kifejezéssel zárta az eskütételt. Szakolca polgármestere, Stanislav Chovanec is követte példájukat, az ő szájából a Slubuju hangzott el, ami erdőháti tájszólásban a szlovák Sľubujem megfelelője.
Az eskütétel után Tibor Mikuš tartott beszédet, akinek ez már a harmadik választási időszaka lesz Nagyzombat megyeelnöki posztján. Értékelte a választásokat, beszélt az előző időszakban elvégzett munkáról, és arról, hogy a képviselők politikai besorolásuk ellenére együtt tudtak működni, és elsősorban a megye lakosainak érdekeit tartották szem előtt. Azt mondta, folytatni szeretné a megkezdett munkát. "Minden választási időszaknak megvannak a maga kihívásai, mindegyik igényes, és bízom benne, hogy hasznos munkát tudunk végezni" - hangoztatta beszédében.
A megyeelnök helyetteseit, és azok kompetenciáit csupán a jövő év elején nevezik meg a képviselői frakciók tárgyalásai után, tehát ezekről most nem esett szó.
Mennyi megye lesz?
Az ünnepélyes eskütételt követő sajtótájékoztatón Mikuš és Zmajkovičová is érintették a jelenlegi szlovákiai megyerendszer létjogosultságát. Mikuš szerint a témával kapcsolatban össznemzeti konzultációra van szükség, mely során a közintézmények és az oktatási intézmények képviselői véleményt nyilváníthatnának ebben a kérdéskörben. "Amennyiben nem születik politikai egyezség a megyék számának csökkentéséről - ahogy a kormányfő is mondta -, akkor megmarad a jelenlegi állapot" - nyilatkozta a megyeelnök. Szerinte egyébként Szlovákia nyolc vagy három megyével is működőképes, ez csupán a rendszer megalkotásának kérdése.
A sajtótájékoztatón Renáta Zmajkovičová kijelentette: nem valószínű, hogy a megyék további jogköröket, kompetenciákat szerezhetnek a jövőben.
(tasr/parameter)