KÓRHÁZ: Hájos visszavágott Nagyéknak, a dunaszerdahelyi Hídnak és a Paraméternek is!

2013. december 10. - 14:37 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hájos Zoltán polgármester sajtótájékoztatón beszélt a kórház parkolóit érintő szerződésről, elutasította a Híd parlamenti képviselőinek vádjait, és saját döntései mellett érvelt.

KÓRHÁZ: Hájos visszavágott Nagyéknak, a dunaszerdahelyi Hídnak és a Paraméternek is!

Dunaszerdahely polgármestere politikai indíttatásúnak tartja Nagy József és Csicsai Gábor nyílt levelét. „Semmiképpen sem arról szól, mit szeretnének javítani” – jegyezte meg. Leszögezte, hogy nincs mit takargatnia, mert „amikor rossz döntést hoztam, akkor is kiálltam a nyilvánosság elé, és vállaltam érte a felelősséget”.

Hájos korábban már kifejtette, most megismételte, milyen igyekezetet tett már 2010-től polgármesterként a kórházi parkolás helyzetének javításáért. Erről nekünk is beszélt ITT.

„Az igazgatótanács orvosolni akarta a parkolási gondokat, ezért jött az ötlet, hogy befektetőt keresünk. A kórháznak nem volt rá pénze, ekkor szóba jött egy parkolóház ötlete, de arra nem volt jelentkező. Az új parkolók kérdésében a Vinci Park mutatkozott partnernek, hajlandó volt beruházni, több mint 150 ezer eurót. Azért ekkora az összeg, mert ha valaki be akarja tartani a hatályos jogszabályokat, akkor számos dolog növeli a kiadásokat, például az új aszfaltborítás és a parkolók mellett az olajfogók” – fogalmazott.

Elutasította, hogy titokban lett volna előkészítve a szerződés, és „trükkösen” szerették volna megkerülni a közbeszerzési törvényt a koncesszióval. „Mielőtt el lett fogadva, mind a kórház ügyvédje, mind a megyei hivatal számára dolgozó ügyvédi iroda véleményezte a szerződést” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy emellett módosító indítvánnyal fogadták el, miszerint a kórháznak jóvá kell hagynia a magáncég árképzését.

„Az a hisztéria, hogy nem tudtam mit írok alá, nem felel meg a valóságnak. Nem hinném, hogy a parlamenti képviselők annak idején a minisztériumban minden dokumentumot, amit ők aláírtak, A-tól Z-ig elolvastak volna, hiszen legalább három-négy felelős beosztású hivatalnok átolvassa és ellenőrzi tartalmilag és formailag is” – szögezte le Hájos, hozzátéve, hogy szerinte ezt azért hangoztatják, hogy „az MKP-s politikusokon lehessen elverni a port”.

A kérdésünkre, hogy felelősségre vontak-e valakit, aki elolvasta, de hagyta, hogy ilyen formában került a tanács elé a szerződés, így válaszolt: „Több verziója volt a szerződésnek. Mire az igazgatótanács elé került, többet át kellett tanulmányozni. Nem az a kérdés, hogy végül fél óra vagy egy óra lett elfogadva, hanem az, hogy azért kényszerültünk rá, mert a kórháznak nem volt pénze. Nemcsak az a kérdés, hogy olvastam-e vagy sem. A végleges verzió volt az, amit augusztusban idehoztak, hogy írjam alá, mert elkészült, és Kvarda József már aláírta. Én aláírtam abban a hiszemben, amiről beszéltünk.”

Visszautasította azt is, hogy felelőssége volna a „kórház szisztematikus tönkretételében vagy a szakrendelők elüldözésében”. „Úgy tűnik, mintha a két képviselő Csipkerózsika-álmából ébredt volna fel. Miért is került a kórház nehéz anyagi helyzetbe a diszkriminatív anyagi finanszírozáson kívül? Mert azokat a szolgáltatásokat, amelyek bevételt hoztak a kórháznak, még Zajac alatt (Rudolf Zajac, a Dzurinda-kormány egészségügyi minisztere – a szerk., megj.) elvitték a kórházból, ilyen volt a gyorsmentő, a gyógyszertár vagy a dialízis” – jelentette ki Hájos. Hozzátette, hogy a szakrendelők pedig azért költöztek el, mert a városban több újépítésű irodaházat adtak át, amelyek helyiségeit megvételre kínálták, és az évek óta fel nem újított kórházból, ahol bérletet fizettek, elköltöztek a szakorvosok oda, ahol elég volt megvenniük az irodát.

Hájos Nagy Józsefnek és Csicsai Gábornak felrótta azt is, hogy ők „miniszterként és államtitkárként jóváhagyták a Radičová-kormány idején az orvosok és egészségügyi dolgozók minimálbérének emelését szabályozó törvényt. „Nem tettek semmit a dunaszerdahelyi korházat érintő diszkriminatív finanszírozás ellen, sőt, segítettek abban, hogy rosszabb gazdasági helyzetbe kerüljön.”

A polgármester figyelmeztetett, hogy azért mondott le igazgatótanácsbeli tagságáról, mert 2010 óta nem sikerült megoldani a parkolási gondokat úgy, hogy ingyenes parkolók jöjjenek létre. „Társadalmi munka keretén belül voltam tanácstag, hiszen az összeférhetetlenségi törvény nem engedélyezi, hogy a polgármesterek gazdasági társaságokban végzett munkájukért jutalmat kapjanak” – fejtette ki. Hozzátette, azért is mondott le, mert a helyi önkormányzati választások előtt nem akar további ürügyet biztosítani a hidas politikusoknak, hogy rajta köszörüljék a nyelvüket a korház miatt.

Hájos: Nagy József kampánycsendet sértett

„Meg kéne nézni, hogy ki kritizál. Nagy József a 2013-as megyei választások alkalmával törvényt sértett, amikor november 8-án 20.01-kor e-mailt küldött a hivatali címemre azzal, hogy karikázzam a hármas számot. Mire lehet képes egy ilyen ember, ha egy választás alkalmával erre vetemedik? Máshol él és máshol jelölteti magát, ez nem erkölcstelenség? Most nekem kellene lemondanom? Sajnálatos, hogy a két parlamenti képviselő konfliktusokkal teli politikát hoz magával a parlamentből, a regionális a helyi politikába. Helyi szinten az emberek nem az adok-kapokra és a nagyot mondásra kíváncsiak, hanem arra, hogy hogyan tudja az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül megoldani a gondjaikat” – mondta.

A felrótt múlt

A sajtótájékoztató egy részében Hájos Zoltán a kórházzal szorosan nem összefüggő vádakra reagált, vagy hasonlóakra emlékeztetett.

A Híd helyi képviselőire utalva emlékeztetett, hogy annak idején Benkóczki Vendel, Dakó Sándor, Ravasz Marián és Sebők Pál, a Híd dunaszerdahelyi képviselői vagy tagjai sajtótájékoztatón támogatták egy magánszemély fizetős parkolók építésére vonatkozó szándékát a kórházhoz közeli Október utcában.

„Több olyan dolgot is felrónak nekem, amelyhez részben vagy egyáltalán nincs közöm. Például a DAC-szerződés. Ha egy ügyvédi irodának rónak fel tartalmi szempontokat, az nem szakmai megközelítés, mert az iroda azt fogalmazta meg, amiről a két fél megállapodott” – utalt a polgármester vélhetően arra, hogy annak idején az ő ügyvédi irodája írta a DAC futballklubot működtető részvénytársasággal kötött előnytelen szerződést.

„Nem tudok arról, hogy Dunaszerdahelyen az önkormányzat hulladékfeldolgozót szeretett volna megépíteni vagy lemaradtunk volna EU-s pályázatról. A gyűjtőudvarra azért nem tudtunk pályázni, mert a szomszédos község bírósági pert indított, amellyel megakadályozta a városi telken történő építkezést, más városi tulajdonban lévő telek pedig nem volt. A mai napig megfelelő területet keresünk és pont a hidas képviselők azok, akik személyes érdekeket képviselve lobbiznak bizonyos telek ügyében” – fogalmazott Hájos.

Hájos kontra Híd

„A hisztériakeltés nem a kórház ingyenes parkolójáról szól, hanem hogy hogyan kerülhetnek helyzetbe az önkormányzati választások előtt. Hogyan tudja a Híd párt átvenni Dunaszerdahelyen a hatalmat. Nem az az elsődleges cél, hogyan tudnának jobb képviseletet biztosítani a dunaszerdahelyiek számára, hanem hogyan tudnak bizniszezni” – mondta Hájos.

„Alighogy a dunaszerdahelyi képviselők között többségbe került a Híd és függetlenek frakciója, máris nekiláttak a biznisznek. Az egyik hidas városi képviselő a városi hivatalban érdeklődött bizonyos közbeszerzés ügyében a győztes személyéről, majd felkereste a győztes vállalkozót és eladta neki ezt az információt. Eladta, hogy ő intézte el számára a közbeszerzést. Ez a képviselő másik alkalommal módosító indítvánnyal élt, hogy a deratizáció kerüljön a városi céghez. Ezt megszavazva egy másik képviselő felkereste az önkormányzati céget, és kérte, hogy legyen kiírva közbeszerzés a deratizációra, mert ő biztosítja, hogy erre a célra kapjon a városi költségvetésből a cég pénzt. Ezután hoztam olyan intézkedést, hogy míg a közbeszerzés győztese nem lesz hivatalosan kiértesítve, nem adunk ki információt senkinek, még a képviselőknek sem a közbeszerzésről, illetve ha találkozom és szükséges találkoznom a kivitelező vállalkozóval, mindig a beruházási és technikai osztály vezetőjének jelenlétében teszem meg” – nyilatkozta Hájos.

Kérdésünkre, hogy jelentette-e az illetékes hatóságoknál a korrupciót, amit tapasztalt, úgy reagált, hogy a bűnüldöző szervekkel kapcsolatban van néhány „nem megfelelő tapasztalata”.

„Nem akarom kimondottan a Paramétert felhozni, de több esetben a személyemet támadás érte, és ez minimálisan kimeríti a személyiségi jogok megsértését. Egy esetben sem akarta a nyomozóhatóság kinyomozni. Ebből kiindulva, hogy valakinek vannak információi, de nincsenek bizonyítékai, nem hiszem, hogy a nyomozóhatóság a bűncselekmény ügyében sikeresen folytatta volna le a dolgot. Ha valakit megvádol az ember, nagyon könnyen oda juthat, hogy a vád alaptalan. Ami most az asztalunkon van, ebben sem én tettem büntetőfeljelentést, mert nincs bizalmam a szlovákiai igazságszolgáltatásban, viszont mások megtették. Nem gondoltam, hogy nekem kell kerülnöm abba a helyzetbe, hogy valakit alaptalanul megvádolok. Ha lenne bizonyítékom, kötelességem is lett volna megtenni, de bizonyíték hiányában nem tudtam megtenni” – reagált Hájos Zoltán.

Hájos Zoltán több kijelentésével kapcsolatban kikértük az érintettek, többek között Nagy József és a dunaszerdahelyi Híd-frakció reakcióját, amint kézhez kapjuk, közöljük.

-para-